Kan legitimaire deel na overlijden langstlevende worden opgeëist?

Kan legitimaire deel na overlijden langstlevende worden opgeëist?

Juridische Analyse van het Legitimaire Deel na Overlijden van de Langstlevende

Inleiding

Het legitimaire deel is een belangrijke component van het erfrecht, vooral in situaties waarin er meerdere erfgenamen zijn, zoals kinderen uit verschillende huwelijken. Deze vraag betreft de rechtspositie van kinderen uit een eerder huwelijk na het overlijden van de langstlevende echtgenoot.

Legitimaire Aanspraken

  • Het legitimaire deel is het deel van de erfenis waarop kinderen wettelijk recht hebben, ook als dit niet expliciet in het testament staat vermeld.
  • In de meeste juridische systemen, zoals in Nederland, hebben kinderen altijd recht op hun legitieme portie, ongeacht de bepalingen van de erflater.

Overlijden van de Langstlevende

  • Wanneer de langstlevende echtgenoot overlijdt, komt de vraag op hoe de erfenis wordt verdeeld tussen kinderen van de eerste erflater en eventuele kinderen van de langstlevende.
  • De kinderen van de eerste erflater behouden hun recht op hun legitieme portie uit de nalatenschap van hun biologische ouder. Dit kan betekenen dat zij hun deel moeten opeisen uit de erfenis van de langstlevende als deze niet is uitgekeerd tijdens het eerste overlijden.

Vordering op de Verblijvende Nalatenschap

Kinderen van de eerste erflater kunnen een vordering hebben op de nalatenschap van de langstlevende indien hun legitimaire deel niet volledig is voldaan bij het overlijden van hun eigen ouder. Dit kan complex zijn en vereist mogelijk juridische stappen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de bepalingen van het testament.

Conclusie

Ja, de kinderen van de eerste erflater kunnen aanspraak maken op hun legitimaire deel bij de kinderen van de langstlevende, indien deze delen niet zijn voldaan bij het overlijden van hun biologische ouder. Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen om te bepalen hoe deze aanspraken het beste kunnen worden nageleefd, gezien de complexiteit van erfrechtelijke regelingen.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu