Kan iemand buiten Nederland een herstelsanctie krijgen?

Kan iemand buiten Nederland een herstelsanctie krijgen?

Kan een herstelsanctie opgelegd worden aan iemand die niet in Nederland woont?

In het Nederlandse bestuursrecht kunnen herstelsancties, zoals een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang, worden opgelegd om een overtreding van een wettelijke verplichting te beëindigen of te voorkomen. Of een dergelijke sanctie kan worden opgelegd aan iemand die niet in Nederland woont, hangt af van verschillende juridische factoren:

1. Territorialiteitsbeginsel

  • In principe gelden Nederlandse wetten binnen het territorium van Nederland. Dit betekent dat als de overtreding plaatsvindt binnen Nederland, een herstelsanctie kan worden opgelegd, ongeacht de woonplaats van de overtreder.

  • 2. Europese en Internationale Verplichtingen

  • Als de persoon in kwestie in een ander EU-land woont, kunnen Europese regels betreffende wederzijdse erkenning en samenwerking van invloed zijn op de handhaving van een herstelsanctie. Internationale verdragen kunnen ook bepalingen bevatten over de handhaving van sancties over landsgrenzen heen.

  • 3. Handhaafbaarheid

  • Hoewel het opleggen van een herstelsanctie mogelijk is, kan de feitelijke handhaving ervan complex zijn als de overtreder geen verbinding meer heeft met Nederland. Het kan moeilijker zijn om naleving af te dwingen of sancties te innen.

  • Concluderend kan een herstelsanctie in principe worden opgelegd aan iemand die niet in Nederland woont, mits de overtreding binnen het Nederlandse rechtsgebied valt. Echter, de praktische handhaving van de sanctie kan uitdagend zijn, afhankelijk van de jurisdictie en samenwerkingsmechanismen met andere landen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu