Kan een schenking zonder toestemming faillissement veroorzaken?

Kan een schenking zonder toestemming faillissement veroorzaken?

Juridische aspecten van schenking onder bewind

Wanneer iemand onder bewind staat, betekent dit dat een bewindvoerder is aangesteld om het vermogen van die persoon te beheren. Dit gebeurt vaak wanneer iemand niet in staat is om zelf zijn of haar financiële zaken te regelen, bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of ernstige schulden.

Schending van de regels door schenking

Indien iemand onder bewind een schenking doet zonder toestemming van de bewindvoerder, kan dit problematisch zijn. Onder Nederlandse wetgeving, specifiek de regels betreffende het beschermingsbewind, moet de bewindvoerder namelijk toestemming geven voor belangrijke financiële beslissingen, waaronder schenkingen.

Faillissementsaanvraag door de bewindvoerder

  • Het doen van een schenking zonder toestemming kan niet direct leiden tot een faillissementsverklaring. Een faillissement wordt doorgaans aangevraagd wanneer iemand niet langer in staat is om zijn of haar schulden te betalen.
  • De bewindvoerder heeft echter de mogelijkheid om stappen te ondernemen om de schenking ongedaan te maken als deze in strijd is met de belangen van de onder bewind gestelde persoon.
  • Indien de schenking een aanzienlijke impact heeft op de financiële situatie en bijdraagt aan het niet kunnen voldoen aan schulden, kan dit indirect leiden tot financiële problemen die een faillissementsaanvraag kunnen rechtvaardigen.
  • Het is van belang dat de bewindvoerder in dergelijke situaties juridisch advies inwint om de beste stappen te bepalen om de financiële belangen van de persoon onder bewind te beschermen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu