Kan een aandeelhouder BV directeur zijn bij een stichting?

Kan een aandeelhouder BV directeur zijn bij een stichting?

Mag een aandeelhouder van een BV directeur-bestuurder zijn bij een stichting die daaraan verbonden is?

Deze vraag is inderdaad gerelateerd aan juridische zaken, met name aan het ondernemingsrecht en de governance van rechtspersonen in Nederland. Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, waaronder de statuten van de betrokken rechtspersonen en eventuele wet- en regelgeving.

Belangrijke overwegingen:

  • Statuten van de Stichting: Controleer de statuten van de stichting om te zien of er specifieke bepalingen zijn die de benoeming van bestuurders regelen. Sommige stichtingen kunnen beperkingen hebben met betrekking tot wie als bestuurder kan dienen, vooral met betrekking tot belangenconflicten.
  • Belangenconflict: Overweeg of er sprake kan zijn van een belangenconflict. Een aandeelhouder van een BV kan mogelijk belangen hebben die niet volledig in lijn zijn met de doelstellingen van de stichting. Het is belangrijk dat de bestuurder altijd handelt conform de belangen van de stichting.
  • Wet- en Regelgeving: Er zijn geen specifieke wettelijke bepalingen in Nederland die een aandeelhouder van een BV verbieden om tegelijkertijd bestuurder te zijn van een stichting die daaraan verbonden is. Echter, de algemene principes van goed bestuur, zoals vastgelegd in de Corporate Governance Code, kunnen van toepassing zijn, vooral als de stichting een publieke functie heeft.
  • Integriteit en Onafhankelijkheid: Het is belangrijk dat de directeur-bestuurder zijn of haar taak met integriteit en onafhankelijkheid kan uitvoeren. Dit betekent dat zij in staat moeten zijn om beslissingen te nemen zonder ongepaste beïnvloeding vanuit de BV.
  • Conclusie: In de meeste gevallen is het mogelijk voor een aandeelhouder van een BV om ook als directeur-bestuurder te dienen van een stichting die daarmee verbonden is, mits er geen sprake is van een belangenconflict en de statuten van de stichting dit toestaan. Het is echter aan te raden om juridisch advies in te winnen om specifieke situaties te beoordelen en om er zeker van te zijn dat er geen wettelijke of statutaire beperkingen zijn.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu