Dwaling en Onjuiste Feiten in het Nederlandse Recht
Inleiding
In het Nederlandse recht kan dwaling een reden zijn om een overeenkomst te vernietigen. Dwaling betreft een situatie waarin een overeenkomst tot stand is gekomen op basis van onjuiste of onvolledige informatie. Het is belangrijk om te begrijpen hoe onjuiste feiten zich verhouden tot het concept van dwaling.
Dwaling: Wat is het?
- Dwaling is een juridische grond om een overeenkomst te vernietigen indien deze is aangegaan onder invloed van een verkeerde voorstelling van zaken.
- Voor dwaling moet de verkeerde voorstelling van zaken essentieel zijn voor de beslissing om de overeenkomst aan te gaan.
Onjuiste Feiten en Dwaling
- Indien een partij onjuiste feiten verstrekt die van invloed zijn op de beslissing van de andere partij om een overeenkomst aan te gaan, kan dit leiden tot dwaling.
- De partij die zich beroept op dwaling moet aantonen dat zij de overeenkomst niet, of niet onder dezelfde voorwaarden, zou hebben gesloten indien zij de juiste feiten had gekend.
- Niet alleen de verstrekte onjuiste informatie, maar ook het achterhouden van essentiële informatie kan leiden tot dwaling.
Voorwaarden voor Dwaling
- De dwaling moet te wijten zijn aan een inlichting van de wederpartij, een gebrek aan informatie die de wederpartij had moeten verstrekken, of een wederzijdse onjuiste veronderstelling.
- De dwaling moet van zodanige aard zijn dat het onredelijk zou zijn om de overeenkomst in stand te laten.
Conclusie
Ja, het aangeven van onjuiste feiten kan leiden tot dwaling indien deze onjuiste feiten aanleiding hebben gegeven tot het aangaan van een overeenkomst onder een verkeerde voorstelling van zaken. Het is belangrijk dat de dwaling essentieel is voor de overeenkomst en dat zij te wijten is aan een van de hierboven genoemde oorzaken.