Is een schriftelijke bevestiging met handtekening rechtsgeldig?

Is een schriftelijke bevestiging met handtekening rechtsgeldig?

Rechtsgeldigheid van Schriftelijke Bevestiging bij Uit Elkaar Gaan

Wanneer twee personen besluiten uit elkaar te gaan, kunnen er verschillende juridische aspecten van toepassing zijn, afhankelijk van de aard van hun relatie (bijvoorbeeld gehuwd, geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonend). Het is belangrijk om te begrijpen in welke context een schriftelijke bevestiging met handtekening rechtsgeldig kan zijn.

1. Gehuwde stellen

  • In het geval van gehuwde stellen is een formele echtscheidingsprocedure vereist om het huwelijk juridisch te beëindigen. Een schriftelijke bevestiging met handtekening waarin beide partijen instemmen met de scheiding is op zichzelf niet voldoende om de echtscheiding rechtsgeldig te maken. De echtscheiding moet worden uitgesproken door de rechtbank.

  • 2. Geregistreerd partnerschap

  • Voor geregistreerde partnerschappen kan de beëindiging eenvoudiger zijn dan bij een huwelijk, afhankelijk van de omstandigheden. Als er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn, kan een geregistreerd partnerschap onderling en met wederzijds goedvinden worden beëindigd met een schriftelijke overeenkomst die door beide partners is ondertekend. Deze overeenkomst moet dan worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

  • 3. Ongehuwd samenwonend

  • Voor ongehuwd samenwonende stellen is er geen formele juridische procedure vereist om uit elkaar te gaan. Een schriftelijke bevestiging met handtekening waarin beide partijen instemmen met de beëindiging van de relatie kan voldoende zijn om praktische zaken zoals de verdeling van eigendommen of het beëindigen van een samenlevingscontract te regelen, mits er een geldig samenlevingscontract bestaat waarin dit wordt erkend.

  • Het is altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alle relevante juridische aspecten goed worden behandeld, vooral als er gezamenlijke bezittingen of kinderen bij betrokken zijn.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu