Juridische beoordeling van een mondelinge uiterste wilsbeschikking
Het Nederlandse recht kent specifieke eisen voor het opstellen van een geldige uiterste wilsbeschikking, oftewel een testament. Deze eisen zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Hieronder volgt een beoordeling van de situatie waarin een overledene bij leven een mondelinge uiterste wilsbeschikking heeft gedaan, die niet schriftelijk was opgesteld maar wel ondertekend.
Formele vereisten voor een testament
- Schriftelijk vastleggen: Volgens artikel 4:94 van het Burgerlijk Wetboek moet een testament schriftelijk worden vastgelegd.
- Notariële akte: Een testament moet door een notaris worden opgemaakt en vastgelegd in een notariële akte.
Een mondelinge uiterste wilsbeschikking voldoet niet aan deze eisen, zelfs als het document later ondertekend zou zijn. Het ontbreken van een schriftelijke en notariële vastlegging maakt een dergelijke wilsbeschikking in principe ongeldig in Nederland.
Uitzonderingen
Er zijn zeer beperkte omstandigheden waarin een mondelinge laatste wil kan worden erkend, bijvoorbeeld in situaties van noodtestamenten tijdens oorlog of andere crisissituaties. Dit is echter strikt gereguleerd en komt zelden voor.
Conclusie
Op basis van de huidige wetgeving in Nederland is een mondelinge uiterste wilsbeschikking, zelfs als deze later ondertekend is, niet rechtsgeldig. Het is aan te raden om altijd een testament op te stellen in samenwerking met een notaris om er zeker van te zijn dat de wensen van de overledene rechtsgeldig zijn vastgelegd.