Aansprakelijkheid van de Werkgever bij Tuchtrechtelijke Bestraffing van een Medewerker
De vraag of een werkgever aansprakelijk is wanneer een medewerker tuchtrechtelijk bestraft wordt en er civiele stappen worden ondernomen, is een juridisch complexe kwestie die afhangt van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen die in acht moeten worden genomen:
1. Tuchtrechtelijke Bestraffing
Tuchtrechtelijke bestraffing is specifiek voor beroepsgroepen die onder een tuchtrecht vallen, zoals advocaten, medici, en andere gereguleerde beroepen. Het tuchtrecht betreft het handhaven van beroepsnormen door een beroepsvereniging of toezichthouder.
2. Civiele Aansprakelijkheid
Civiele aansprakelijkheid kan ontstaan als er schade is geleden als gevolg van het handelen of nalaten van een medewerker. De vraag is dan of de werkgever aansprakelijk kan worden gesteld voor deze schade.
3. Werkgeversaansprakelijkheid
In Nederland kan een werkgever onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk worden gesteld voor de daden van een werknemer op grond van artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek, dat ziet op de aansprakelijkheid van een werkgever voor onrechtmatige daden van een ondergeschikte.
De werkgever kan aansprakelijk zijn als de gedragingen plaatsvonden binnen de uitoefening van de werkzaamheden. Dit betekent dat er een functioneel verband moet bestaan tussen de schadeveroorzakende handeling en de werkzaamheden van de werknemer.
4. Procedure
In het geval van civiele stappen tegen zowel de medewerker als de werkgever, hoeft de werkgever niet per se “eerst” aansprakelijk te worden gesteld. De benadeelde partij kan ervoor kiezen om direct de medewerker, de werkgever, of beiden aan te spreken.
Conclusie
De aansprakelijkheid van de werkgever in gevallen waarin een medewerker tuchtrechtelijk bestraft is en civiele stappen worden ondernomen, hangt af van de specifieke omstandigheden van de zaak. Het is raadzaam voor de betrokken partijen om juridisch advies in te winnen om de specifieke aansprakelijkheidskwesties te beoordelen.