Merkenrecht; hoe bescherm ik mijn merk?

Wat is het merkenrecht?

Het merkenrecht valt onder intellectueel eigendom en omvat het geheel van wetgeving, regels, eisen en ook rechterlijke uitspraken die de rechten op een merk bepalen. In ons Burgerlijk Wetboek is bepaald dat het merkenrecht een absoluut vermogensrecht is. Dit houdt in dat je het tegenover iedereen kunt inroepen. Voor iedereen geldt dan dus dat het merk jouw eigendom is, en daar mogen anderen geen inbreuk op maken. Een merk mag, na registratie, alleen gebruikt worden als de eigenaar van het merk daarvoor toestemming geeft. Het is namelijk niet de bedoeling dat iedereen klakkeloos jouw merk kopieert en verspreidt!

Hoe vraag je het merkenrecht aan?

Merkenregister

Het is mogelijk om jouw merk te laten registreren, zodat jouw merk hierna beschermd wordt door het merkenrecht. Daarvoor is vereist dat het ingeschreven wordt in het merkenregister door een daartoe bevoegde instantie. Zonder inschrijving in het merkenregister, valt jouw merk niet onder de bescherming van deze rechtsregels en wetgeving.

Drie manieren

Je kunt op drie manieren het recht op jouw merk verkrijgen: nationaal, internationaal en voor de EU. Nederland vormt hierop een uitzondering; in ons land bestaat het nationale merkenrecht niet, maar valt het onder het merkenrecht van de gehele Benelux. Wanneer je merk ingeschreven is, geldt het recht voor 10 jaren.

merkenrecht

Inbreuk op jouw merkenrecht

Wanneer er toch inbreuk gemaakt wordt op jouw rechten op je merk, bijvoorbeeld omdat een persoon of bedrijf jouw merknaam of logo gebruikt, dan kan je diegene hierop aanspreken. Vervolgens kun je ook juridische stappen ondernemen en de zaak voor de rechter brengen.

Juridische stappen

Wanneer een persoon of bedrijf inbreuk maakt op jouw recht op jouw merk, kun je eisen dat het gebruik van jouw merk door diegene wordt gestopt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een schadevergoeding te eisen voor de schade die door de inbreuk is ontstaan. Een gespecialiseerde merkenrechtadvocaat kan jou adviseren en helpen met het aanvechten van een dergelijke inbreuk.

Merkenrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in merkenrecht zaken. Vul ons contactformulier in of bel ons op 085 –5000 202.

Meer weten over merkenrecht?

Leer meer over bijvoorbeeld:

Veelgestelde vragen merkenrecht

Wat houdt het merkenrecht in?

Het merkenrecht bestaat uit alle wetgeving, regelgeving, afspraken en rechterlijke uitspraken over de rechten op een merk. De merken waarop het merkenrecht betrekking heeft, mogen alleen gebruikt worden met toestemming van de eigenaar.

Hoe weet je of een merknaam mag gebruiken?

Of een logo of een bepaalde naam al bestaat, kunt u terugvinden in het merkenregister. Als het hier niet in staat, kunt u het gebruiken en het zelf laten registreren. Het bekende ®-logo bij een merknaam laat zien dat een merk geregistreerd is.

Wat is het belang van het merkenrecht?

Ten eerste beschermt het de consument, om verwarring te voorkomen over diensten en producten. Daarnaast beschermt het ook de eigenaar van het merk, ter voorkoming van inbreuken op rechten op het merk, en ter voorkoming dat concurrenten voordeel kunnen halen uit de reputatie van een merk.

Hoelang duurt het merkenrecht?

Het recht op een merk heeft in Nederland een duur van 10 jaren. Men kan dit onbeperkt verlengen. Dit is bepaald in het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom.


Meteen een advocaat vinden?

 

(239 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde intellectueel eigendomsrecht advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis intellectueel eigendomsrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare intellectueel eigendomsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu