Handelsnaam beveiligen? Juridisch advies nodig?

Wat is handelsnaamrecht?

Elke onderneming die deelneemt aan het handelsverkeer doet dit onder een bepaalde naam. Dit kan bijvoorbeeld een familienaam zijn, of een fantasienaam. Deze naam wordt ook wel handelsnaam genoemd. Het handelsnaamrecht valt onder intellectueel eigendomsrecht. Om verwarring of misbruik omtrent handelsnamen te voorkomen, geldt in Nederland de Handelsnaamwet. Eigenlijk ontstaat een handelsnaam door het feitelijk gebruik ervan door een onderneming; bijvoorbeeld op briefpapier, auto’s of de website. Registratie is dus niet nodig!

Voorwaarden

Ondanks het feit dat registratie niet nodig is, wordt er wel een aantal andere voorwaarden gesteld in de wet. Ze zijn hieronder opgesomd:

  • Onderscheid. Je handelsnaam moet onderscheidend zijn, alleen de naam ‘’Bakker’’ is dit bijvoorbeeld niet.
  • Geen verwarring. Dit houdt in dat de naam niet teveel mag lijken op een bestaande handelsnaam.
  • Geen misleiding. Stel: je hebt een V.O.F.
    of een B.V., dan mogen deze niet worden gedreven onder een naam waar het woord N.V. in voorkomt. Er mag ook geen misleiding bestaan wat betreft de producten of diensten die door de onderneming worden aangeboden.
  • Geen inbreuk op bestaand merk. Het is vanzelfsprekend dat je handelsnaam geen inbreuk maken op een merkenrecht dat al bestaat.
  • Regionaal beperkt. Een handelsnaam en het recht hierop is beperkt tot de regio waarin de naam wordt gebruikt. Het kan dus voorkomen dat bijvoorbeeld in Limburg en in Noord-Holland twee ondernemingen bestaan die dezelfde naam gebruiken. De aard van de ondernemingen, plaats van vestiging en ook de doelgroep waarop de bedrijven zich richten zijn hierbij van belang.

Waarmee kan een advocaat je helpen?

Wanneer er inbreuk op jouw handelsnaam gemaakt is, kun je hiertegen juridische stappen ondernemen en je tot de rechter wenden. Je moet dan wel kunnen aantonen dat jij de naam al langer voert dan de ander. Een advocaat die gespecialiseerd is in intellectueel eigendom kan je ook helpen met het opstellen van licentieovereenkomsten, of je bijstaan indien er een geschil is omtrent inbreuk.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Meteen een advocaat vinden?

 

(236 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde handelsnaamrecht advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis handelsnaamrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare handelsnaamrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu