Auteursrechtelijke inbreuk? Advocaat nodig?

Wat is auteursrecht?

Als iemand iets origineels heeft gecreëerd, is het natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen hier zomaar gebruik van kan maken. Om het belang van de ‘maker’ te beschermen is het auteursrecht in het leven geroepen. Dit valt onder het intellectueel eigendomsrecht. Een advocaat intellectueel eigendomsrecht is dan ook een advocaat gespecialiseerd in het auteursrecht. Het auteursrecht verkrijg je automatisch indien jouw werk hier origineel genoeg voor is. Hierdoor is de maker de enige die mag beslissen over de verveelvoudiging of exploitatie van zijn creatie. Het auteursrecht kan wel worden verkocht of geërfd; dan gaat dit recht over op iemand anders. Dit soort zaken zijn vaak erg ingewikkeld. Daarom is de hulp van een auteursrecht advocaat aan te raden.

Rechten

Het auteursrecht bestaat uit twee exclusieve rechten:

 • Openbaarmaking van het beschermde werk: hiermee wordt het beschermde werk zichtbaar of toegankelijk voor publiek;
 • Verveelvoudiging van het beschermde werk: kopiëren, vertalen etc.

En daarnaast nog twee persoonlijke rechten:

 • Recht op naamsvermelding;
 • Recht om in verzet te komen tegen aantasting van het werk.

Een persoon zonder auteursrecht heeft dus toestemming nodig van de rechthebbende om iets bewerken of doen met zijn werk. Daarnaast mag iemand geen gebruik maken van de naam van de ‘maker’ of zijn eigen naam gebruiken in relatie tot het beschermde werk.

Inbreuk op het auteursrecht

Wanneer iemand zonder toestemming een kopie maakt van jouw werk of deze op internet zet, is dit een inbreuk op jouw auteursrecht. Denk bij een inbreuk op auteursrecht bijvoorbeeld aan het illegaal downloadbaar maken van films, boeken etc. De rechthebbende kan in zo’n geval optreden tegen inbreuken op zijn recht. De rechthebbende heeft de volgende opties:

 • Naar de rechter gaan en verzoeken om verdere verspreiding te verbieden en eventueel een schadevergoeding vorderen;
  • Bij opzettelijke inbreuken kan er zelfs strafrechtelijke vervolging plaatsvinden zoals boetes en gevangenisstraf.
 • Brief tot staken: brief met verzoek tot staking van de inbreuk makende handelingen;
 • Voorlopige voorziening aanvragen: in een kort geding kan de rechter inbreuk makende handelingen verbieden. Deze uitspraak geschiedt snel en heeft een voorlopig karakter.

In alle bovenstaande gevallen is het raadzaam om je te laten adviseren, dan wel te laten bijstaan, door een goede auteursrecht advocaat. Onze advocaten helpen en geven advies omtrent auteursrechtinbreuk- en bescherming. Waar nodig helpen ze je ook met procederen. Aangezien auteursrechtelijke kwesties juridisch vaak complex zijn, is de hulp van een advocaat gespecialiseerd in het auteursrecht aan te raden.

Contact opnemen met een auteursrecht advocaat

Het is bij zaken over het auteursrecht vaak aan te raden dat je gebruik maakt van een advocaat. De advocaten van Lawspot helpen je graag. Mocht je een vraag hebben over het intellectuele eigendomsrecht, of wil je bijgestaan worden door een van onze gespecialiseerde auteursrecht advocaten, neem dan contact op. Wij zijn bereikbaar op 085 – 5000 202. Ook kun je het contactformulier hieronder invullen.

Auteursrechtelijke bescherming

Om auteursrechtelijke bescherming te krijgen zijn er een aantal eisen waar aan voldaan moet worden. Deze zijn als volgt:

 • Het werk is een werk van letterkunde, kunst of wetenschap. Hierbij kun je denken aan websites, muziek, filmmateriaal en logo’s;
 • Het werk heeft een oorspronkelijk en eigen karakter. Dit houdt in dat het werk niet ontleend mag zijn aan een ander werk waarop het auteursrecht rust;
 • Het werk draagt een persoonlijk stempel van de maker. Dit betekent dat de maker creatieve keuzes heeft moeten maken;
 • De intellectuele schepping is identificeerbaar. Hierdoor worden dingen als smaken en geuren uitgesloten van de auteursrechtelijke bescherming, aangezien deze door iedereen anders te ervaren zijn;
 • Er moeten geen uitzonderingen van toepassing zijn. Algemene stijlen, technieken en ideeën zijn bijvoorbeeld niet met het auteursrecht beschermd.

Meer weten over het intellectuele eigendomsrecht?

Leer meer over bijvoorbeeld:

advocaat auteursrecht

Veelgestelde vragen auteursrecht advocaat

Wat valt er onder auteursrecht?

Het auteursrecht beschermt auteurs van bijvoorbeeld kunst, foto’s of wetenschappelijk werk. De auteur kiest echter wel zelf wat er met zijn werk gebeurt, denk aan hoe en of andere personen zijn werk mogen tonen, kopiëren en gebruiken.

Wat is auteursrecht?

Het auteursrecht is het recht van een kunstenaar, wetenschapper of schrijver op de publicatie van zijn werk. Een auteur kan beslissen wat er precies met zijn of haar werk gebeurt, waardoor voor elke vorm van verspreiding toestemming nodig is van de betreffende auteur.

Hoe kan je auteursrecht krijgen?

Er is geen enkele formaliteit vereist om auteursrecht te krijgen. Je hoeft dus niets aan te vragen, te registreren of te deponeren en het kost niets. Auteursrecht krijgt men automatisch als je zogenoemd werk maakt op gebied van wetenschap, kunst of letterkunde.

Hoe werkt het auteursrecht?

Het auteursrecht biedt alle personen die werken creëren auteursrechtelijke toestemming. Dit houdt in dat de maker van zo’n werk als enige mag besluiten over de exploitatie van de werken die hij gemaakt heeft. Bovendien worden deze werken beschermd tegen misbruik door anderen.

Wat is het verschil tussen auteursrecht en copyright?

Er is geen verschil tussen auteursrecht en copyright; copyright is alleen een andere naam voor auteursrecht.

Auteursrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in auteursrecht zaken.


Meteen een advocaat vinden?

 

(237 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Intellectueel eigendomsrecht advocaat vinden via Lawspot.nl

Het onafhankelijke platform Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat voor jouw specifieke zaak. Dit gaat binnen drie simpele stappen. De advocaten die aangesloten zijn bij ons beveiligde platform zijn allemaal gecertificeerd en zullen vertrouwelijk omgaan met jouw gegevens. Bovendien is het gebruik van Lawspot.nl gratis en brengt het geen verdere verplichtingen met zich mee. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste kan helpen.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis auteursrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare auteursrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu