Je hebt plannen om te gaan scheiden met jouw partner. Dat is niet altijd even leuk, maar vaak een overwogen en onvermijdelijke stap om te nemen. Het blijft je eigen keuze maar toch is dit niet altijd leuk om te doen. Je krijgt te maken met een verscheidenheid aan emoties waar je mee om moet gaan. Hoe is dit allemaal goed aan te pakken? Hoe kun je het beste jouw wens om te scheiden aan de aanstaande ex-partner mededelen? Ook kun je jezelf afvragen waar de geschikte mediator te vinden is voor de scheiding en misschien nog wel het allerbelangrijkste: hoe ziet de toekomst eruit en hoe kun je je nieuwe leven straks vormgeven? Hieronder worden een aantal goede tips nader uiteengezet.
1. Goed nadenken alvorens het scheiden
De eerste tip die vaak gegeven kan worden: weet je wel zeker dat de enige oplossing die in dit geval mogelijk is, een echtscheiding is? Is wellicht een relatietherapie niet ook een oplossing? Of mogelijk kan mediation een uitkomst bieden? Wanneer dit niet het geval is en jullie er samen niet meer uit kunnen komen, dan kan scheiden inderdaad de juiste en enige oplossing zijn.
2. Vertellen van de scheidingsplannen aan de aanstaande ex-partner
Je dient ook goed na te gaan wanneer je de wens om te scheiden aan de aanstaande ex-partner mededeelt. Kies hiervoor een geschikt moment uit. Een goede tip is om de plannen mede te delen wanneer jij en jouw partner geen andere verplichtingen hebben. Je dient de boodschap op een rustige en duidelijke manier over te brengen, maar wees wel direct. Vertel vooral waarom je wilt scheiden vanuit je eigen gevoel en zorg voor zo min mogelijk verwijten naar de aanstaande ex-partner. Vaak is het namelijk zo, dat je al langer met het plan in uw hoofd zit om te scheiden. Echter kan dit nieuws voor jouw partner wel volledig uit het niets komen. Wees er ook van bewust dat je na het brengen van de boodschap om te gaan scheiden, niet gelijk alles hoeft te regelen. Neem de tijd en gun elkaar de ruimte om het nieuws te kunnen verwerken.
3. Blijf goed communiceren met de partner over de scheiding
Om een scheiding op een soepele manier te kunnen laten verlopen, is het het fijnste om met jouw aanstaande ex-partner nog op een goede en volwassen manier te kunnen communiceren. Dit is vaak lastig, aangezien de situatie over het algemeen vaak al verstoord is. Echter is goed communiceren, de key to succes bij een scheiding. Hierdoor kun je de dingen samen goed regelen. De tip die vaak gegeven wordt is om in het hele regel proces even alle gevoelens opzij te zetten, en daarbij zo efficiënt mogelijk samen te werk gaan. Zo komt de scheiding tot een vlotte afwikkeling en kunnen jullie dit beiden achterlaten.
4. Als er kinderen in het spel zijn, denk dan ook vooral in het belang van deze kinderen
Wanneer jullie willen gaan scheiden en jullie samen kinderen hebben, zet dan de belangen van de kinderen op de eerste plaats. Bij een scheiding komt veel kijken; partners vergeten vaak ook om de belangen van hun kinderen in het proces mee te nemen. Vooral in het geval van jonge kinderen, dienen zij op de eerste plaats te staan.
5. Maak een goed doordacht stappenplan wanneer je wilt scheiden
Er moeten bij een scheiding heel veel zaken geregeld worden welke allemaal veel energie en tijd kunnen kosten. Gestructureerd te werk gaan is daarbij het halve werk. Er kunnen veel dingen zijn die je snel vergeet in de chaos. Zaken over de huisdieren, het huis of waar de kinderen wanneer naartoe gaan, kunnen er vaak bij inschieten. Ook kun je denken aan bepaalde verzekeringen of pensioenen waarbij het een en ander nog geregeld moet worden. Het maken van een goed doordacht stappenplan is daarbij handig. Dit stappenplan kan gedurende het hele scheidingsproces houvast bieden. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je geen dingen over het hoofd ziet. Vaak zal je samen met jouw aanstaande ex-partner een echtscheidingsconvenant tekenen. Hierbij kunnen alle onderwerpen uit het stappenplan in acht worden genomen.
6. Wees betrokken bij de kinderen
Er zal voor jou en jouw gezinsleden een zekere vorm van rouw komen. Het leven wat je had zal nooit meer hetzelfde worden. Daarentegen zullen veel dingen veranderen. Zeker voor jonge kinderen kan dit erg moeilijk zijn. Het is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, maar je moet altijd aan kinderen duidelijk maken dat je er voor hen bent en hen zal steunen. Belangrijk is dat je op bepaalde signalen van uw kind let. Vaak zijn jonge kinderen geen grote praters. Wel kan er in hun hoofd een heleboel omgaan wat je misschien op het eerste gezicht niet ziet. Wanneer je jouw kinderen goed in de gaten houdt, kun je zo snel mogelijk ingrijpen wanneer je denkt dat het fout gaat.
7. Het zoeken van de juiste hulp bij scheiding
Ook dien je samen met jouw aanstaande ex-partner de juiste hulp te zoeken. Wanneer jij en jouw aanstaande ex-partner goed met elkaar kunnen praten, is online scheiden misschien een goede oplossing. Zijn er echter zaken waar jullie samen niet goed over uit kunnen komen, dan kan mediation misschien een oplossing zijn. Dan ga je samen met een onafhankelijke derde, de mediator, op zoek naar de beste oplossing.
8. Jouw testament
Wanneer je gaat scheiden en je een opgebouwd ouderdomspensioen hebt, moet dit verdeeld worden. In de wet verevening pensioenrechten, heeft de wetgever hier van alles over geregeld. Je moet jouw pensioen binnen twee jaar na de scheiding hebben verdeeld. Wanneer je dit niet doet, kan dit voor een hoop administratieve rompslomp zorgen.
9. Het nieuwe leven in stappen
Na de rouwperiode die hierboven beschreven is, ga je echter ook een nieuw leven in. Vaak is dit een keuze geweest die voor jou het allerbeste leek. Een goede tip is dan ook om na de hele scheidingsperiode, van het nieuwe leven te genieten. Dit zal uiteraard niet voor iedereen even makkelijk zijn. Het plannen van leuke dingen is daarom goed om te doen, al dan niet met jouw kinderen. Zo kun je weekendjes weg gaan, de natuur in gaan of naar andere attracties gaan en zo genieten van je tijd.
Scheiden is en blijft een zeer heftige en vooral emotioneel intensieve gebeurtenis. Echter is scheiden niet het einde van de wereld. Vaak zul je merken dat je na verloop van tijd weer uw nieuwe leven oppakt. Dit is ook goed. Wanneer je bovenstaande tips in ogenschouw neemt, zul je zien dat wanneer je de scheiding stap voor stap uitvoert, het al met al best goed te doen is.
Meer weten over scheiden?
Leer meer over bijvoorbeeld:
- Scheiden van tafel en bed
- Gratis scheiden
- Scheiden met kinderen
- Scheiden na huwelijkse voorwaarden
- Scheidingspapieren
- Scheidingsadvocaat
Op zoek naar een echtscheidingsadvocaat uit eigen regio?
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in echtscheidingszaken.
Veel gestelde vragen over scheiden?
Waar moet je op letten als je gaat scheiden?
Er zijn veel verschillende zaken waar aan gedacht moet worden bij een scheiding. Voorbeelden hiervan zijn eventuele toeslagen, alimentatie, ouderschapsplan, bankrekeningen, pensioenen, echtscheidingsconvenant, verzekeringen, bezittingen, de woning en de gevolgen voor de belastingaangiftes.
Wat zijn de kosten van een scheiding?
De kosten van een scheiding verschillen per scheiding. Het gemiddelde ligt tussen de €2.000 en €4.000,-. De ingewikkeldheid van de scheiding speelt daar onder andere een rol in.
Is een advocaat bij een scheiding verplicht?
Wanneer de scheiding voor een rechter komt, is het verplicht om met een advocaat te verschijnen.
Wie het huis verlaat bij een scheiding, verliest zijn rechten?
Degene die de woning verlaat om elders te gaan wonen, verliest het woonrecht. Het is te vergelijken met het verhuur van een woning. De verhuurder mag ook niet zonder een afspraak te maken zomaar de woning binnengaan.