Heb je een advocaat nodig bij een huurverhoging in de vrije sector?Vragen? Bel ons: 085 5000 202

Heb je geen sociale huurwoning, dan huur je de woning in de vrije sector. Wat zijn de regels wat betreft huurverhogingen in deze sector? Mag de verhuurder zomaar de huur met een flink bedrag verhogen? Hier bestaan uiteraard enkele regels over. Deze staan hieronder uitgelegd. Voor de regels omtrent huurverhogingen in de sociale huursector kijk je hier.

Algemene regels huurverhoging

Er gelden een aantal algemene regels voor huurverhoging. Zo mag de huur maar eens in de twaalf maanden verhoogd worden. Een tussentijdse huurverhoging is echter wel mogelijk als er sprake is van een sterke verbetering van de woning.

De verhuurder is niet verplicht om de huurder binnen een bepaalde tijd in te lichten over de huurverhoging. Ook is er geen sprake van een maximale huurprijs voor woningen in de vrije huursector.

2 manieren van huurverhoging in de vrije sector

Binnen het huurrecht geldt dat de verhuurder in de vrije sector de huur op twee manieren kan verhogen. Ten eerste kan de verhuurder de huurder een nieuw huurcontract aanbieden. Daarnaast kan de huur verhoogd worden via een indexeringsclausule in het huurcontract.

Huurverhoging door middel van een indexeringsclausule

Staat er in het huurcontract een indexeringsclausule? Dan is de huurverhoging bij het tekenen van het contract al afgesproken. Er staat een percentage in het contract wat aangeeft met hoeveel procent de huur per jaar zal stijgen.

In het geval van een indexeringsclausule gaat de huurverhoging automatisch in. Hier is namelijk al een overeenkomst over gesloten bij het tekenen van het huurcontract. Wat de verhuurder wel moet doen, is aangeven met welk bedrag de huur zal stijgen en hoe dit is berekend. Mocht de verhuurder een ander percentage gebruiken in de berekening dan is afgesproken in het huurcontract, dan kan er bezwaar gemaakt worden tegen de huurverhoging. De verhuurder komt dan namelijk het huurcontract niet na. Hiervoor raden wij je aan een huurrecht advocaat in de arm te nemen.

Huurverhoging door middel van een nieuw huurcontract

Mocht er geen indexeringsclausule in het huurcontract staan, dan kan de verhuurder de huur alleen verhogen door de huurder een nieuw huurcontract aan te bieden. Er geldt in dit geval geen maximum bedrag wat de verhuurder aan huur kan vragen.

Als de huurder niet akkoord gaat met het nieuwe huurcontract, kan de verhuurder het huurcontract om deze reden opzeggen. Als de huurder vervolgens niet schriftelijk instemt met de opzegging, kan alleen de rechter het huurcontract beëindigen.

Let op: Bovenstaande gaat alleen op wanneer het gaat om “redelijke” huurverhoging. Het is aan de rechter om te bekijken of het aangeboden huurcontract redelijk is. Vindt de rechter het een redelijk aanbod, dan zal hij het huurcontract beëindigen en wordt de huurder uit huis gezet. Vindt de rechter dat het aanbod niet redelijk is geweest, dan blijft het oude huurcontract gewoon doorlopen. De huurder mag dan in zijn huis blijven wonen.

Wil jij weten waar de rechter de grens legt van wat redelijk is en wat niet? Een huurrecht advocaat zal je hier graag over informeren!

Een conflict bij huurverhoging?

Huurverhogingen kunnen natuurlijk een conflict tussen de verhuurder en huurder opleveren. De spanningen kunnen in deze situatie hoog op lopen en de zaak kan zelfs voor de rechter komen. Mocht dit het geval zijn, dan is het verstandig een goede huurrecht advocaat in de arm te nemen. Dit hoeft niet duur te zijn, dat blijkt uit de prijsindicaties die je ontvangt van de bij Lawspot.nl aangesloten advocaten. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Zo snel mogelijk een goede Huurrecht Advocaat vinden die jou helpt bij jouw probleem?

Plaats gratis jouw zaak!

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Huurrecht Advocaat vinden via Lawspot.nl

Op het onafhankelijke platdorm Lawspot.nl kun je binnen drie simpele stappen de juiste advocaat vinden voor jouw zaak. Er wordt vertrouwelijk omgegaan met jouw gegevens en er zijn bij ons enkel gecertificeerde advocaten aangesloten. Daarbij is het gebruik van Lawspot.nl helemaal gratis en vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die bij jou past.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis Huurrecht Advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare Huurrecht Advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?