Huurverhoging met terugwerkende kracht

Huurverhoging met terugwerkende kracht

Voorbeeld huurverhoging met terugwerkende kracht

Stel dat een echtpaar uit een zakelijke scheiding een appartement heeft overgenomen en privé gekocht, waardoor zij niet het originele huurcontract hadden. De huurder heeft in deze zaak in 1984 een huurcontract ondertekent en hij is nog steeds de huurder. Het echtpaar heeft niet eerder huurverhoging doorberekend dan tot het jaar 2011. In dit jaar wilden zij ook een deel van de servicekosten doorberekenen.

Echter, de huurder was het daar niet mee eens en toonde een schrijven aangaande het huurcontract, waaruit bleek dat het bestond uit een deel servicekosten en een deel kale huur. In dit schrijven aangaande het huurcontract stond bovendien dat er sinds 1 juli 1987 sprake is van een trendmatige huurverhoging van 6%. Het echtpaar vroeg zich af of ze deze huurverhoging met terugwerkende kracht mochten toepassen.

Huurverhoging met terugwerkende kracht verjaard

Het antwoord op de bovengenoemde vraag betreffende het huurrecht is dat huuraanspraken na 5 jaren verjaren en dit betekent dus dat de huur die het echtpaar van 1984 tot 2006 gemist heeft, in ieder geval niet meer kan opeisen. Dit betekent dat de huurverhoging met terugwerkende kracht van de huurder ook niet meer gevorderd worden.

Wat betreft de trendmatige huurverhoging van 6%, een hoog percentage, geldt het volgende. Eigenlijk is dit toegestaan volgens het contract en in beginsel dient men zich te houden aan het contract. Toch kan hierop een uitzondering gemaakt worden en dit is ingeval er geen sprake is van redelijkheid en billijkheid. In die situatie kan men ervan afwijken. Immers, in deze zaak is het niet redelijk en billijk dat het echtpaar ineens de huur met een enorm percentage verhoogt, dit ook gelet op het feit dat het in principe de eigen fout van het echtpaar was dat ze de huur feitelijk nooit hebben verhoogd en dat het op deze wijze is geïnd.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Huurverhoging met terugwerkende kracht

Veel gelezen artikelen

Bel nu