Wat is onderhuur?
Er bestaat nog wel eens twijfel over wat nu precies “onderhuur” is. In principe is deze vraag vrij simpel te beantwoorden. In het geval van onderhuur heeft een huurder van een ruimte deze geheel of gedeeltelijk onderverhuurd aan een derde. Deze derde noem je de onderhuurder. Er zijn in dit geval twee huurovereenkomsten: tussen de hoofdverhuurder en de hoofdhuurder en tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder. De persoon die onderhuurt heeft dezelfde rechten en plichten als de oorspronkelijke huurder, dus dezelfde bepalingen blijven gelden. Omdat een onderhuurovereenkomst een gewone overeenkomst is, zijn de regels van het huurrecht van toepassing.
Als huurder van een woonruimte mag je je woning of een deel daarvan alleen onderverhuren als je hiervoor toestemming hebt gekregen van de verhuurder. In het geval van sociale huurwoningen is het überhaupt verboden, sterker nog: het kan leiden tot beëindiging van de huurovereenkomst. Stel dat de overeenkomst tussen de hoofdverhuurder en de hoofdhuurder eindigt, betekent dit niet automatisch dat de overeenkomst tussen de onderhuurder en de hoofdhuurder hierdoor ook niet meer bestaat. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat het gehuurde aangemerkt kan worden als het hoofdverblijf van de derde. Is dit het geval, dan kan de overeenkomst gewoon voortduren.
Wanneer kun je hulp van een advocaat inroepen?
Problemen omtrent onderhuur kunnen zich helaas voordoen. Misschien wordt de overeenkomst voortijdig beëindigd of is er tijdens de periode van onderhuur sprake van achterstallig onderhoud. Het is dan is het verstandig om hulp van een deskundig huurecht advocaat in te schakelen. Je moet in het geval van huurrecht namelijk voor je eigen rechten opkomen bij de rechter. Maar ook met vragen over wat precies jouw rechten zijn met betrekking tot de huur kun je terecht bij een advocaat.
Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.
Meteen een advocaat vinden?
(243 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)