Hoe werkt een schenking bij leven zonder notaris?

Hoe werkt een schenking bij leven zonder notaris?

Juridische aspecten van het uitbetalen van een schenking tijdens uw leven

Uitbetaling van een schenking tijdens leven

Wanneer u ervoor kiest om een schenking tijdens uw leven uit te betalen, bijvoorbeeld na de verkoop van uw huis, zijn er bepaalde juridische overwegingen waarmee u rekening moet houden. Een belangrijke overweging is of een notariële akte noodzakelijk is.

Notariële akte versus onderhandse akte

  • Voor de inkomstenbelasting is een onderhandse akte voldoende. Dit betekent dat u geen notaris nodig heeft om de schenking vast te leggen als het gaat om fiscale aspecten.
  • Echter, vanuit het perspectief van de erfenis, wordt een dergelijke schenking niet erkend als een schuld van de erflater zonder een notariële akte. Dit kan betekenen dat het bedrag niet in mindering komt op de nalatenschap, wat gevolgen kan hebben voor de verdeling onder de erfgenamen.
  • Impact op erfgenamen

    Het ontbreken van een notariële akte kan dus invloed hebben op de erfenis. Als de schenking als schuld zou moeten worden beschouwd in de nalatenschap, maar dit niet juridisch erkend wordt door een gebrek aan een notariële akte, kan dit leiden tot juridische geschillen of ongelijke verdeling onder de erfgenamen.

    Conclusie

    Hoewel een notariële akte niet vereist is voor de inkomstenbelasting wanneer u een schenking tijdens uw leven doet, kan het raadzaam zijn om toch een notariële akte op te stellen. Dit is vooral belangrijk als u wilt dat de schenking erkend wordt als schuld in uw nalatenschap, om zo de verdeling onder uw erfgenamen correct te laten verlopen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu