Hoe moet je algemene voorwaarden uitleggen die innerlijk inconsistent zijn? En is hier jurisprudentie over?
Als algemene voorwaarden innerlijk inconsistent zijn, moet je ze interpreteren volgens bepaalde juridische principes. Hier zijn enkele belangrijke stappen en overwegingen voor het uitleggen van dergelijke voorwaarden:
1. Haviltex-maatstaf
De Haviltex-maatstaf is een leidend principe in de Nederlandse rechtspraktijk voor de uitleg van contracten, inclusief algemene voorwaarden. Volgens deze maatstaf moet niet alleen gekeken worden naar de letterlijke bewoordingen van de tekst, maar ook naar wat partijen in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.
2. Contra proferentem-regel
Als er onduidelijkheden of inconsistenties zijn, wordt vaak de contra proferentem-regel toegepast. Dit betekent dat de voorwaarden in het nadeel van de opsteller (de partij die de voorwaarden heeft opgesteld) worden uitgelegd. Deze regel is vooral van toepassing als de opsteller een professionele partij is en de andere partij een consument.
3. Redelijkheid en Billijkheid
Artikel 6:248 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat een overeenkomst niet alleen de door partijen overeengekomen rechtsgevolgen heeft, maar ook die welke door de redelijkheid en billijkheid worden gevorderd. Dit kan betekenen dat, indien de voorwaarden innerlijk inconsistent zijn, de uitleg moet worden afgestemd op wat redelijk en billijk is onder de gegeven omstandigheden.
Jurisprudentie
Er is uitgebreide jurisprudentie over de uitleg van contracten en algemene voorwaarden in Nederland. Belangrijke arresten zijn onder meer:
Deze jurisprudentie biedt handvatten voor de uitleg van innerlijk inconsistente algemene voorwaarden, waarbij de feiten en omstandigheden van het specifieke geval altijd van groot belang zijn.