Hoe lang na overlijden wordt testament geopend?

Hoe lang na overlijden wordt testament geopend?

Wanneer wordt het testament geopend?

In een testament bepaalt de testateur (de erflater) vaak hoe de verdeling van zijn erfenis moet plaatsvinden. Soms betekent dit dat er heel veel jaar tussen het besluit van de testateur zit en de daadwerkelijke uitvoering. Een testament wordt namelijk van kracht nadat de testateur is overleden. Gedurende de tijd tussen het opstellen van het testament en het overlijden van de testateur wordt het testament goed bewaard. Maar tot hoe lang na overlijden moet men wachten om het testament te openen?

Testament opstellen en vastleggen

Een testament moet worden opgesteld door de notaris. Vervolgens meldt de notaris het testament aan bij het Centraal Testamentenregister. Dit heet ook wel het CTR. In dit register staat niet uw gehele inhoudelijke testament. Hierin staan wel uw persoonlijke gegevens, de gegevens van uw notaris en de datum waarop het testament is opgesteld. Het is ook mogelijk een soortgelijk document op te stellen zonder dit bij de notaris te doen. Dit heet een codicil.

Hoe lang na overlijden wordt testament geopend?

Via het CTR kunnen nabestaanden controleren of de overleden persoon een testament heeft opgesteld. Ook komen ze zo te weten met welke notaris ze contact moeten opnemen voor de afhandeling hiervan. Zolang de testateur nog niet is overleden, zal de notaris nooit iets zeggen over de inhoud van het testament. Pas na het overlijden van de testateur zal de notaris inhoudelijke informatie delen. Dit deelt hij enkel aan specifieke belanghebbenden.

Meer over erfrecht

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde erfrecht advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Hoe lang na overlijden wordt een testament geopend

Veel gelezen artikelen

Bel nu