Hoe hoog mag een schenking op papier zijn? Ontdek het hier!

Hoe hoog mag een schenking op papier zijn? Ontdek het hier!

Hoe hoog mag een schenking op papier zijn?

Een schenking op papier is een schenking die wordt vastgelegd in een notariële akte en waarbij de schenker het geschonken bedrag schuldig blijft aan de ontvanger. Dit type schenking heeft fiscale voordelen, vooral met betrekking tot erfbelasting. Er zijn echter enkele zaken waarmee rekening moet worden gehouden:

1. Vrijstellingen en belastingtarieven

  • Vrijstellingen: Er zijn jaarlijkse vrijstellingen voor schenkingen aan kinderen, kleinkinderen, en anderen. Voor kinderen is er bijvoorbeeld een jaarlijks vrijgesteld bedrag dat belastingvrij kan worden geschonken. Deze vrijstellingen kunnen jaarlijks wijzigen, dus het is belangrijk om de actuele bedragen te controleren.
  • Belastingtarieven: Indien de schenking hoger is dan de vrijgestelde bedragen, kan er schenkbelasting verschuldigd zijn. De tarieven voor de schenkbelasting hangen af van de relatie tussen schenker en ontvanger en de hoogte van de schenking.

2. Notariële akte

Een schenking op papier moet worden vastgelegd in een notariële akte. Dit is een vereiste om de schenking te laten gelden voor de belastingdienst en om ervoor te zorgen dat de schuldverhouding juridisch afdwingbaar is.

3. Rente

Om te voorkomen dat de schenking op papier wordt gezien als een constructie om belasting te ontwijken, moet er een rente worden betaald over het schuldig gebleven bedrag. De minimale rente wordt vaak vastgesteld door de belastingdienst en is een percentage van het geschonken bedrag.

Conclusie

De hoogte van een schenking op papier is in principe onbeperkt, maar er moet rekening worden gehouden met de wettelijke vrijstellingen, belastingtarieven, en de verplichting om de schenking vast te leggen in een notariële akte. Het is aan te raden om advies in te winnen bij een notaris of fiscaal adviseur om de specifieke omstandigheden en fiscale gevolgen te bespreken.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu