Hoe betaal je de opeisbare nalatenschap als er geen geld is?

Hoe betaal je de opeisbare nalatenschap als er geen geld is?

Juridische Implicaties van een Opeisbare Nalatenschap

Wanneer er sprake is van een nalatenschap waarbij de langstlevende echtgenoot of partner de goederen van de nalatenschap onder het vruchtgebruik heeft, kunnen er situaties ontstaan waarin de erfgenamen hun deel van de nalatenschap willen opeisen. Dit kan problematisch zijn als er geen liquide middelen beschikbaar zijn om deze opeisbare vorderingen te voldoen. Hieronder worden enkele relevante juridische aspecten besproken:

1. Wettelijke verdeling

  • In Nederland bepaalt het wettelijke erfrecht dat na het overlijden van een van de echtgenoten, de langstlevende echtgenoot automatisch alle goederen van de nalatenschap verkrijgt en de kinderen een vordering in geld krijgen ten laste van de langstlevende echtgenoot. Deze vordering is in principe pas opeisbaar na het overlijden van de langstlevende echtgenoot, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt in een testament.

  • 2. Opeisbaarheid van de vordering

  • De vordering van de kinderen op de langstlevende kan in bepaalde gevallen opeisbaar zijn, bijvoorbeeld bij faillissement van de langstlevende, bij diens hertrouwen zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, of wanneer in het testament is bepaald dat de vordering eerder opeisbaar is.

  • 3. Gebrek aan liquide middelen

  • Indien de langstlevende echtgenoot niet over voldoende liquide middelen beschikt om de opeisbare vordering te voldoen, kan dit tot financiële problemen leiden. In dergelijke gevallen kan het noodzakelijk zijn om andere vermogensbestanddelen, zoals onroerend goed, te verkopen om de vordering te kunnen betalen.

  • 4. Juridisch advies

  • Het is raadzaam om in dergelijke situaties juridisch advies in te winnen. Een erfrechtspecialist kan helpen bij het beoordelen van de testamentaire bepalingen en de mogelijkheden om tot een oplossing te komen, zoals het treffen van betalingsregelingen met de erfgenamen.

  • Het is belangrijk om te beseffen dat elke situatie uniek is en dat de specifieke omstandigheden van de nalatenschap en de bepalingen in het testament van invloed kunnen zijn op de juridische mogelijkheden en verplichtingen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu