Hoe bepaal je de looptijd van een uitzendovereenkomst?

Hoe bepaal je de looptijd van een uitzendovereenkomst?

Bepaling over looptijd arbeidsovereenkomst in voorwaarden van uitzenden

Inleiding

Bij uitzendarbeid is de looptijd van de arbeidsovereenkomst een belangrijk juridisch aspect dat goed geregeld moet zijn. In Nederland zijn er specifieke regels en voorwaarden die van toepassing zijn op arbeidsovereenkomsten bij uitzenden. Deze regels zijn vastgelegd in verschillende wetten en cao’s (collectieve arbeidsovereenkomsten).

Looptijd van de arbeidsovereenkomst

De looptijd van een arbeidsovereenkomst bij uitzenden kan variëren afhankelijk van de afspraken tussen de uitzendkracht, het uitzendbureau en de inlener (het bedrijf waar de uitzendkracht gaat werken). Er zijn drie hoofdvormen van arbeidsovereenkomsten bij uitzenden:

  • Fase A: Dit is de eerste fase en kan maximaal 78 weken duren. In deze periode kan de arbeidsovereenkomst meerdere keren worden verlengd of beëindigd zonder dat er een vast dienstverband ontstaat.
  • Fase B: Na fase A komt fase B, die maximaal vier jaar kan duren of maximaal zes tijdelijke contracten kan omvatten. In deze fase is er meer zekerheid voor de uitzendkracht, maar het blijft een tijdelijke overeenkomst.
  • Fase C: Na fase B volgt fase C, waarin de uitzendkracht een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgt. Dit betekent een vast dienstverband met alle bijbehorende zekerheden.

Cao en wettelijke bepalingen

De specifieke voorwaarden en looptijden van de arbeidsovereenkomsten kunnen ook beïnvloed worden door de cao die van toepassing is op het uitzendbureau en de sector waarin de uitzendkracht werkzaam is. Het is daarom belangrijk om de geldende cao te raadplegen voor de exacte bepalingen.

Conclusie

De looptijd van een arbeidsovereenkomst bij uitzenden is een juridisch aspect dat zorgvuldig gereguleerd is door zowel wetgeving als cao’s. De specifieke voorwaarden en mogelijkheden voor verlenging of beëindiging van de overeenkomst hangen af van de fase waarin de uitzendkracht zich bevindt en de geldende cao.

Voor uitgebreid juridisch advies of specifieke vragen over uw situatie is het raadzaam om contact op te nemen met een juridisch expert of een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu