Heeft looptijd in voorwaarden uitzenden voorrang op arbeidsovereenkomst?

Heeft looptijd in voorwaarden uitzenden voorrang op arbeidsovereenkomst?

Gaat een bepaling over looptijd in voorwaarden van uitzenden voor op arbeidsovereenkomst?

De vraag of een bepaling over de looptijd in de voorwaarden van uitzenden voorrang heeft op de arbeidsovereenkomst is juridisch relevant en kan worden beantwoord aan de hand van het Nederlandse arbeidsrecht.

Algemene Regelgeving

In Nederland zijn er specifieke regels voor uitzendkrachten die worden geregeld in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) en het Burgerlijk Wetboek. Er zijn ook cao’s (collectieve arbeidsovereenkomsten) die specifieke bepalingen kunnen bevatten voor uitzendkrachten.

Looptijd in Voorwaarden van Uitzenden

Bij uitzenden is er sprake van een driehoeksverhouding tussen de uitzendkracht, het uitzendbureau en de inlener (het bedrijf waar de uitzendkracht feitelijk werkt). De voorwaarden voor uitzenden worden vaak vastgelegd in een uitzendovereenkomst tussen de uitzendkracht en het uitzendbureau, en een inleenovereenkomst tussen het uitzendbureau en de inlener.

Voorrang van Bepalingen

  • De uitzendovereenkomst: Dit is feitelijk de arbeidsovereenkomst tussen de uitzendkracht en het uitzendbureau. Deze overeenkomst bevat bepalingen over de arbeidsvoorwaarden, zoals de looptijd van de werkzaamheden.
  • De inleenovereenkomst: Dit is de overeenkomst tussen het uitzendbureau en de inlener. Deze bevat voorwaarden waaronder de uitzendkracht aan de inlener ter beschikking wordt gesteld.
  • In de praktijk geldt dat de arbeidsvoorwaarden van de uitzendovereenkomst vaak leidend zijn voor de uitzendkracht, tenzij er in de inleenovereenkomst specifieke bepalingen zijn opgenomen die anders bepalen en deze door de uitzendkracht zijn geaccepteerd. Dit kan bijvoorbeeld in een situatie zijn waar de cao van de inlener ook van toepassing wordt verklaard op de uitzendkracht.

    Conclusie

    De bepalingen over de looptijd in de uitzendovereenkomst hebben doorgaans voorrang op de arbeidsovereenkomst, tenzij er door specifieke cao-bepalingen of andere contractuele afspraken anders is bepaald. Het is altijd raadzaam om de specifieke contracten en cao’s te raadplegen of juridisch advies in te winnen om de exacte voorrangsverhouding te bepalen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu