Heb ik recht op het pensioen van mijn ex bij betalen alimentatie?

Heb ik recht op het pensioen van mijn ex bij betalen alimentatie?

Rechten op het pensioen van uw ex-partner

Inleiding

Wanneer een huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt, is de verdeling van pensioenrechten vaak een belangrijk punt van overweging. Of u recht heeft op een deel van het pensioen van uw ex-partner hangt af van verschillende factoren, waaronder wettelijke regelingen en afspraken die tijdens de scheiding zijn gemaakt.

Wettelijke Regelingen

  • Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS): In Nederland is de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding van toepassing op echtscheidingen vanaf 1 mei 1995. Volgens deze wet hebben ex-partners recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.
  • Conversie: In plaats van verevening kan ook gekozen worden voor conversie. Hierbij worden de pensioenrechten omgezet in een zelfstandig recht voor de ex-partner. Dit moet wel expliciet worden afgesproken bij de scheiding.
  • Praktische Overwegingen

  • Afwijkende Afspraken: Bij de scheiding kunnen partners ervoor kiezen om af te wijken van de standaard wettelijke regeling door bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant andere afspraken vast te leggen.
  • Verjaring: Het recht op pensioenverevening moet binnen twee jaar na de scheiding worden gemeld aan het pensioenfonds. Na deze periode kan het lastiger zijn om aanspraak te maken op deze rechten.
  • Conclusie

    Als u alimentatie betaalt aan uw ex-partner, betekent dit niet automatisch dat u geen recht heeft op een deel van zijn pensioen. Uw rechten op het pensioen van uw ex-partner zijn afhankelijk van de afspraken die tijdens de scheiding zijn gemaakt en de toepasselijke wetgeving.

    Het is aan te raden om contact op te nemen met een juridisch adviseur om uw specifieke situatie te bespreken en te bepalen welke rechten en plichten er gelden met betrekking tot het pensioen van uw ex-partner.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu