Handelsnaam

Handelsnaam

De term ‘handelsnaam’ komt voort uit de Handelsnaamwet. Zoals de naam al enigszins verklapt, houdt de handelsnaam de naam in onder welke de onderneming voort gaat.  

Vereisten handelsnaam

Er zijn enkele vereisten omtrent de handelsnaam. Bijvoorbeeld is het niet toegestaan dat de naam van de onderneming als misleidend ervaren wordt ten aanzien van de rechtsvorm. Zo mag een NV niet in zijn naam BV of VOF hebben. Daarnaast kan het ook voorkomen dat uit de naam misleiding voortkomt op het gebied van de diensten of producten die de onderneming levert.  

Merk

Verder dient de ondernemer bij het verzinnen van een handelsnaam voor zijn onderneming rekening te houden met het bestaande merkenrecht. Daar mag hij dan ook geen inbreuk op maken. Dit betreft namen/merken die reeds in gebruik zijn genomen.  

Verwarringsgevaar

Uit het handelsnaamrecht vloeit daarnaast nog voort dat de naam van de onderneming ook niet hetzelfde mag zijn als een handelsnaam die in het verleden is gebruikt indien dit bij het publiek tot verwarring kan leiden. Het laatste vereiste volgt ook uit het handelsnaamwet. Hieruit volgt ook dat inschrijving van de naam vereist is in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. 

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

handelsnaam

Veel gelezen artikelen

Bel nu