Handelingsonbekwaam

Handelingsonbekwaam

De wet regelt wie handelingsbekwaam is. In beginsel is iedereen die de leeftijd van 18 jaar of ouder heeft handelingsbekwaam. Dit betekent dat zij rechtshandelingen kunnen verrichten. Dit betekent dan ook dat iedereen jonger dan 18 jaar handelingsonbekwaam is, zij kunnen in beginsel geen rechtshandelingen verrichten. Hiervoor hebben zij toestemming nodig van hun ouders of van een andere wettelijke vertegenwoordiger.

Ouder dan 18 en toch handelingsonbekwaam

Niet iedereen van 18 jaar of ouder is (altijd) handelingsbekwaam. De rechter kan een meerderjarige onder curatele stellen wegens bijvoorbeeld psychische aandoeningen; dan is diegene handelingsonbekwaam.

Curatele

Iemand die onder curatele is gesteld is, zoals hierboven gesteld, dan ook handelingsonbekwaam. De desbetreffende persoon heeft dan ook toestemming nodig voor het verrichten van rechtshandelingen.

Mentorschap

Mentorschap is een beschermende maatregel voor meerderjarige individuen. In sommige gevallen zijn meerderjarigen niet in staat hun belangen te behartigen. Bijvoorbeeld wanneer ze een lichamelijke of fysieke beperking hebben. Mentorschap beschermt en helpt hen in het behartigen van niet-financiële belangen. Voorbeelden van niet-financiële belangen zijn; de verzorging van de persoon, diens begeleiding en behandeling. Neem als voorbeeld een persoon op leeftijd die geleidelijk meer en meer achteruitgaat door dementie. Bij mentorschap is de persoon niet handelingsonbekwaam. Dit is het verschil met curatele.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over bewindvoering, curatele en mentorschap?

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

handelingsonbekwaam

Veel gelezen artikelen

Bel nu