Gezagsverhouding

Gezagsverhouding

Wanneer sprake is van een gezagsverhouding, doelt men op de situatie waarbij de werknemer ondergeschikt is ten opzichte van de werkgever.

Kernelement van een arbeidsovereenkomst

Een gezagsverhouding is een van de drie kernelementen van een arbeidsovereenkomst. Wanneer deze gezagsverhouding niet bestaat tussen de werknemer en zijn werkgever kan men ook niet spreken van een arbeidsovereenkomst.

Wanneer wel?

Als dit niet het geval is, kan wel sprake zijn van een ‘gewone’ overeenkomst. Ook kan er sprake zijn van de overeenkomst van opdracht of aanneming. Andersom geldt dit ook: als er een overeenkomst (van opdracht) of een aannemingsovereenkomst is gesloten, maar er de facto sprake is van een gezagsrelatie, wordt dit gezien als een verkapt dienstverband, waardoor er toch van een arbeidsovereenkomst gesproken wordt en het arbeidsrecht dan wel weer van toepassing is.

Dit is gunstig voor de werknemer omdat hij wordt beschermd in het arbeidsrecht.

Gezagsrelatie

Wanneer er een gezagsrelatie bestaat, gaat het om de situatie waarin de werknemer arbeid in dienst verricht of volgens een vaste instructie van degene waar hij ondergeschikt aan is.

Deze werkgever heeft vervolgens het gezag om de specifieke arbeidstaak nader handen en voeten te geven. Het feit dat een werknemer veel vrijheid heeft in zijn werk en nagenoeg nooit instructies krijgt, doet niet af aan het feit dat sprake is van een gezagsrelatie. En daarmee sprake van een arbeidsovereenkomst. Het is dan ook niet de bedoeling dat een werknemer weigert instructies op te volgen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

gezagsverhouding

Veel gelezen artikelen

Bel nu