Vanaf de geboorte heeft de moeder automatisch het ouderlijk gezag over haar kind. Het is afhankelijk van de situatie voor de vaders en partners. Indien u niet automatisch het gezag krijgt, kunt u gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter.
Gehuwd of geregistreerd partner
Man en vrouw
Indien het kind geboren is ten tijde van uw huwelijk of uw geregistreerd partnerschap heeft u automatisch het ouderlijk gezag. Indien het kind voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren is, krijgt de vader het ouderlijk gezag automatisch bij het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. De vader dient dan het kind wel erkend te hebben. Meestal heeft de moeder hier geen problemen mee, maar soms is dat wel het geval.
Twee mannen
Één van de mannen kan het betreffende kind erkennen. Als erkenner kunt u het ouderlijk gezag direct bij de rechter aanvragen. Indien uw partner het betreffende kind al erkend heeft, moet er een adoptieprocedure gestart worden bij de rechter om gezamenlijk ouderlijk gezag te verkrijgen. Voor zulke gezag aanvragen is een advocaat vereist.
Twee vrouwen
Het ouderlijk gezag wordt door de geboorte van het kind vanzelf verkregen door de biologische moeder. De andere moeder wordt een ‘meemoeder’ of ‘duomoeder’.
Donor
Donor niet bekend
Wanneer uw kind op of na 1 april 2014 geboren is, dan heeft de duomoeder automatisch ouderlijk gezag indien de donor onbekend is. Wanneer uw kind voor 1 april 2014 geboren is, dan moet er, om het ouderlijk gezag te verkrijgen als duomoeder, een adoptieprocedure gestart worden.
Donor wel bekend
Indien de donor wel bekend is, dan is vereist dat de duomoeder het kind eerst erkent. Vervolgens kan dan bij de rechtbank gezamenlijk gezag aangevraagd worden.
Wanneer de biologische moeder niet goedkeuring voor het gezamenlijk ouderlijk gezag afgeeft, is vervangende toestemming van de rechter vereist. Hierbij heeft u een advocaat nodig.
Niet gehuwd en geen geregistreerd partner
Vanaf de geboorte heeft de moeder automatisch het ouderlijk gezag over haar kind. De partner of de vader krijgt het betreffende ouderlijk gezag niet automatisch en moet dit aanvragen door middel van een verzoek bij de rechtbank. Hiervoor dient u juridisch ouder te zijn, waarvoor het kind door u erkend moet zijn.
Regelen ouderlijk gezag
Bij de rechtbank kunt u gezamenlijk ouderlijk gezag aanzoeken, maar de biologische moeder dient hiervoor haar goedkeuring te geven. Wanneer de biologische moeder dit niet doet, is er vervangende toestemming van de rechter vereist. Ook hiervoor moet u een advocaat in de arm nemen.
Niet de juridische ouder
Indien u bijvoorbeeld de opa of oma van het betreffende kind of de nieuwe partner van het kind bent, dan bent u nog geen juridisch ouder van het kind. In sommige gevallen kunt u dan gezamenlijk gezag verzoeken. Een vereiste is dat u een nauwe persoonlijk band heeft met het betreffende kind. U heeft bijvoorbeeld het kind gedurende een lange tijd opgevoed en verzorgd. De rechter neemt deze persoonlijke gevallen mee in zijn afweging.
Ouderlijk gezag regelen
Om ouderlijk gezag aan te vragen moet u een verzoek tot gezag indienen bij de rechter. Hierbij is een advocaat nodig. Er gelden extra eisen wanneer er daarnaast ook een andere juridisch ouder is, namelijk:
- U dient minimaal 1 jaar tezamen met de ouder met gezag voor het betreffende kind te zorgen.
- De ouder met gezag waarmee u tezamen het verzoek indient, dient op zichzelf het ouderlijk gezag over het betreffende kind gehad te hebben voor minstens drie jaar.
Wanneer de biologische moeder niet goedkeuring voor het gezamenlijk ouderlijk gezag geeft, is vervangende toestemming van de rechter vereist. Ook hiervoor dient u een advocaat in te schakelen.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.
Meer weten over familierecht?
Leer meer over o.a.