Getrouwd

Getrouwd

Tot aan 1 januari 2018 was het automatisch zo dat je getrouwd was in algehele gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat alle bezittingen, maar ook schulden van de echtgenoten samen zijn. Hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap. Na die datum veranderde die automatische regeling. Vanaf dat moment zijn de bezittingen en schulden niet meer van jullie samen, maar trouwde je in beperkte gemeenschap van goederen. Het is mogelijk om van deze automatische, wettelijke regeling af te wijken door hierover bij een notaris afwijkingen van de regeling af te spreken.

Eerder dan januari 2018

Je was in deze periode dus in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Alle bezittingen en schulden die zowel voor als tijdens het huwelijk zijn verkregen behoren tot de echtgenoten samen. Dezelfde regels gelden voor mensen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Er bestaan echter wel een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo behoren erfenissen en opgebouwde pensioenen niet automatisch tot het gezamenlijk vermogen.

Later dan 1 januari 2018

Vanaf januari van het jaar 2018 is die regel veranderd. In plaats van in algehele gemeenschap van goederen, trouwt men tegenwoordig in beperkte gemeenschap van goederen. Het bezit en de schulden worden dan niet meer door beide echtgenoten gedeeld. Bezitting of schulden die een echtgenoot voor het trouwen heeft verkregen, vallen niet in de gemeenschap. Bezittingen of schulden die voor het trouwen van de echtgenoten samen waren, behoren wel tot de gemeenschap. Ditzelfde geldt voor bezit en schulden die na het trouwen (en voor een scheiding) verkregen worden.

Uitzondering

De uitzondering die voor een algehele gemeenschap van goederen gold wat betreft de erfenissen, geldt nog steeds. Erfenissen en schenkingen gaan niet tot de gemeenschap behoren, ook niet als deze verkregen worden tijdens een huwelijk.

Huwelijkse voorwaarden

Om van de hoofdregels af te wijken, zoals hierboven beschreven, is het mogelijk om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dit moet gebeuren bij de notaris. In de huwelijkse voorwaarden kan geregeld worden welke bezittingen of schulden wel en niet in de gemeenschap gaan vallen.

Scheiding

Bij een scheiding moet bewijs aangevoerd worden wat betreft tot welke bezittingen en schulden aan wie toebehoren. Als dat niet mogelijk is, kan het zo zijn dat deze toch nog in de gemeenschap terechtkomen.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

getrouwd

Veel gelezen artikelen

Bel nu