Geschillencommissie makelaardij

Geschillencommissie makelaardij

Uit de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de brancheorganisatie VBO Makelaar is een onafhankelijke commissie voortgekomen. Dit is de geschillencommissie Makelaardij geworden.

Geschillen tussen huiskopers en makelaars

Het is namelijk zo dat er onderling tussen huiskopers en de makelaars vaak ruzies of verschillen van mening zijn, over hoe hoog het makelaarsloon moet zijn, de courtage of over de uiteindelijke kwaliteit van het werk door de makelaar verricht.

Geschillencommissie Makelaardij

Lange tijd konden de consumenten (huiskopers) alleen terecht bij de rechter voor een oplossing. Daarvoor is er nu dus de nieuwe geschillencommissie gekomen. Deze biedt de huiskopers die gebruik willen maken van een makelaar, een laagdrempelig, gemakkelijke en ook goedkope manier om hun beklag te doen.

Verschillende geschillencommissies

De stichting hierachter kent verschillende geschillencommissies. Denk dan aan geschillencommissies voor de reissector, de installatiebranche en voor geschillen omtrent energiebedrijven. Om het realistisch te houden zal deze nieuwe commissie zich slechts buigen over zaken waarin geschil is over bedragen tot maximaal 10.000 euro.

Onafhankelijkheid

De makelaars en de consumentenorganisaties zullen zowel een jurist als een commissielid voordragen. Het is dan het bestuur die vervolgens de leden benoemt. Dit heeft als doel het waarborgen van de onafhankelijkheid (zoals de rechter ook heeft).

Bindende uitspraken

Ondanks dat geen sprake is van de rechtsprekende macht, zijn de uitspraken van de geschillencommissie wel bindend voor de huizenkoper en voor de betrokken makelaar. Net zoals bij de rechters, zal de Makelaardij eerdere uitspraken gebruiken om een consistent geheel van regels te doen maken en om zo herhaling van gevoelige geschillen te kunnen voorkomen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Geschillencommissie makelaardij

Veel gelezen artikelen

Bel nu