Gemiddeld pensioen

Gemiddeld pensioen

Goed pensioen of pensioengat?

Een pensioengat is een tekort aan pensioen. We spreken van een pensioengat als iemand minder pensioen ontvangt dan hij of zij had willen of kunnen opbouwen en ontvangen. Wat een goed of gemiddeld pensioen inhoudt, is nog lastiger te zeggen. Iedereen heeft hier een eigen opvatting over wat voor hem of haar een goed pensioen is. Dit hangt af van de persoonlijke financiële situatie, maar ook van de gezinssamenstelling, de werksituatie en eventuele persoonlijke wensen.

De gebruikelijke norm

In Nederland spreken we in het algemeen van een goed pensioen, wanneer u 70% ontvangt van het loon dat u voorafgaand aan uw pensioen verdiende. Er zit een belangrijke rekensom achter dit percentage. Met 70% van uw loon kunt u tijdens uw pensioen namelijk op dezelfde levensstijl doorleven.

Premies volksverzekeringen bij gemiddeld pensioen

Na uw 65e verjaardag hoeft u namelijk geen premies meer te betalen voor de volksverzekeringen. U betaalt dus niet meer voor de Algemene Ouderdomswet (AOW), of voor de Algemene Nabestaandenwet. Ook betaalt u niet meer voor de Algemene Kinderbijslag wet en voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Doordat u al deze premies niet meer verschuldigd bent is het mogelijk om op dezelfde manier in uw onderhoud te voorzien, maar dan met 70% van de inkomsten voorafgaand aan uw pensioen.

De bovenstaande premies betaalt u als belasting over uw inkomen. Tot uw 65e verjaardag draagt u 31,15% van de eerste 32.127 euro af aan de belastingdienst voor de volksverzekering. Na uw 65e verjaardag wordt dit percentage verlaagd naar 13,25%.

Kosten na pensioen

Naast dat u tijdens uw pensioen minder premies betaalt, heeft u vaak ook minder kosten. Indien u een koopwoning heeft, is de kans groot dat deze al is afbetaald voorafgaand of aan het begin van uw pensioen. Doordat u dus ook minder vaste lasten heeft is het makkelijker om met 70% van uw vorige inkomen rond te komen. Althans, zo gaat dat bij een gemiddeld pensioen.

Geen gemiddeld pensioen, wel een pensioentekort

Dit hoeft niet te betekenen dat iedereen goed kan rondkomen met 70% van het vorige inkomen. Voor sommige mensen kan dit ook te weinig zijn. Bijvoorbeeld voor iemand die in een huurwoning woont. Die zal de maandelijkse huur moeten blijven betalen, ook na zijn of haar pensioen. In dit geval dalen de vaste lasten dus niet. In dit geval spreken we dan van een pensioengat. Een pensioengat wordt ook wel een pensioentekort genoemd en zit onder het gemiddeld pensioen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Gemiddeld pensioen

Veel gelezen artikelen

Bel nu