Geldt onze verdeelsleutel bij scheiding zonder notarisakte?

Geldt onze verdeelsleutel bij scheiding zonder notarisakte?

Juridische geldigheid van afspraken buiten de notaris om

Bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden worden afspraken vastgelegd bij de notaris, en deze krijgen daarmee een formele juridische status. Wanneer er na het opstellen van dergelijke huwelijkse voorwaarden nieuwe afspraken worden gemaakt die niet via de notaris zijn vastgelegd, ontstaat een complexe situatie met betrekking tot de juridische afdwingbaarheid van deze afspraken.

Belangrijke overwegingen

  • Formele wijziging: In Nederland moet een wijziging van de huwelijkse voorwaarden formeel worden vastgelegd door een notariële akte om juridisch afdwingbaar te zijn. Afspraken die niet in een notariële akte zijn opgenomen, hebben niet dezelfde juridische status.
  • Onderling bindend: De schriftelijke afspraken tussen jou en je partner kunnen onderling wel moreel of feitelijk bindend zijn, maar zonder notariële bekrachtiging kunnen deze niet worden afgedwongen in een juridische context zoals bij een rechter.
  • Rechterlijke beoordeling: Indien het tot een juridische procedure komt, kan een rechter overwegen om de intenties van beide partijen te respecteren. Echter, zonder notariële akte is het onzeker of de rechter de afspraken zal erkennen.
  • Advies: Het is aan te raden om alsnog een notaris te raadplegen om de nieuwe afspraken formeel vast te leggen. Dit voorkomt toekomstige juridische complicaties en zorgt ervoor dat alle partijen gebonden zijn aan de gemaakte afspraken.

Het is essentieel om professioneel juridisch advies in te winnen om je specifieke situatie en de mogelijke gevolgen grondig te laten beoordelen. Een advocaat gespecialiseerd in familierecht kan hierbij helpen.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu