Transitievergoeding en dienstjaren bij overname
Wanneer een werknemer aanspraak maakt op een transitievergoeding bij ontslag, is het van belang om te weten hoe de dienstjaren worden berekend, vooral in situaties waarbij het bedrijf is overgenomen. In het geval van faillissement en overname van een taxibedrijf kunnen er specifieke regels van toepassing zijn.
Overname en doorlopende dienstjaren
- Bij een overname gaat de nieuwe eigenaar vaak door met de bestaande arbeidsovereenkomsten. In dit geval worden de dienstjaren bij de vorige eigenaar doorgaans meegeteld voor de berekening van de transitievergoeding.
- Als het bedrijf is overgenomen na een faillissement, dan kan de situatie complexer zijn. Bij een zogeheten ‘doorstart’ kunnen de dienstjaren ook worden meegenomen, maar dit is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de overname.
Invloed van WIA op transitievergoeding
Als je ontslag krijgt vanwege arbeidsongeschiktheid (WIA), heb je in principe recht op een transitievergoeding. De dienstjaren die meetellen voor de berekening, zijn de jaren dat je in dienst was bij de werkgever(s) die juridisch als dezelfde entiteit worden beschouwd vanwege de overname.
Advies
Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen bij een arbeidsrechtjurist of een vakbond om de specifieke omstandigheden van jouw situatie te onderzoeken en vast te stellen of de dienstjaren van de eerste twee bedrijven meetellen voor de transitievergoeding. Bij complexe situaties rondom overnames en faillissementen kunnen er nuances zijn die een expert het beste kan beoordelen.