Geen alimentatie geen omgang

Geen alimentatie geen omgang

Het is voor het bestaan van een alimentatieverplichting niet van belang of er contact is met het kind en of er gezag is over het kind door de alimentatie betalende ouder. Dit blijkt uit het volgende.

Wanneer ontstaat de verplichting?

De alimentatieverplichting kent zijn aanvang vanaf de beëindiging van de relatie van de ouders. Dit hoeft geen scheiding te zijn na een huwelijk. Het is dan aan de ouder die niet langer voor het kind zorgt om de alimentatie te betalen.

Biologisch kind

Zoals vermeld is het dan niet vereist dat er sprake is van gezag over het kind door de alimentatie betalende ouder. Het enige vereiste is dat het kind biologisch gezien van de ouder is, met uitzondering van donorvaders.

Geen omgang meer?

Ook in het geval dat er geen sprake is van omgang binnen de relatie van het kind en de ouder, betekent dit niet het einde van de verplichting tot alimentatie. De ouder kan bij de rechter terecht met een verzoek tot omgang met zijn kind.

Omgangsregeling

De rechtbank kan dan een regeling omtrent de omgang opstellen. In het geval dat de vader het kind heeft erkend dan verkrijgt hij daarmee het recht op een verzoek tot omgang met zijn kind.

In de bepaling van een dergelijk verzoek van de ouder, kijkt de rechtbank altijd naar de belangen van het kind. Die zijn dus leidend binnen de behandeling van het omgangsverzoek.

Wanneer eindigt de verplichting?

Uit het voorgaande blijkt dus dat het gebrek aan contact tussen kind en ouder geen reden is tot beëindiging van de alimentatieverplichting. Er zijn wel degelijk andere gevallen mogelijk die wel tot het einde van deze verplichting kunnen leiden.

Een voorbeeld daarvan is dat de financiële situatie van de ouder het niet mogelijk maakt om te blijven betalen. Een andere mogelijkheid is dat het simpelweg niet meer nodig is binnen de behoefte daaraan van het kind.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over alimentatie?

Meer weten over familierecht?

Leer meer over o.a.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

geen alimentatie geen omgang

Veel gelezen artikelen

Bel nu