Lawspot Advocaten

Geen alimentatie betalen door schulden

Geen alimentatie betalen door schulden

Na jouw scheiding kan  de rechter bepalen dat jij aan jouw partner of aan jouw kind alimentatie moet betalen. De alimentatie wordt berekend aan de hand van de gezamenlijke draagkracht van de ouders ten tijde van het huwelijk. Het volgende doet zich voor: je betaalt altijd de alimentatie, maar dit eindigt doordat je in de schulden beland en je dus de alimentatie niet meer kan betalen. Dit kan leiden tot de schuldsanering waar je in beland. Daardoor kan je al helemaal niet meer je alimentatie betalen. Wat betekent dit voor jouw alimentatieverplichting?

Schuldenregeling

Ten eerste is het altijd verstandig om direct een schuldenregeling overeen te komen met jouw schuldeisers op het moment dat jij door je schulden in de schuldsanering terecht komt. Daarvoor kan je hulp inschakelen van de daartoe bestemde hulpverlening vanuit jouw gemeente. I

Rechter

Indien een dergelijke schuldenregeling niet tot stand wil komen met jouw schuldeisers, dan staat daarvoor de weg naar de rechter open. Dan kan je namelijk de rechter verzoeken om jou toegang te geven tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (oftewel; de Wsnp-regeling). Het doel van deze regeling is om al jouw schulden af te betalen zodat jij een nieuwe kans krijgt. De regeling heeft een werking van drie jaren. Aan het einde van deze harde termijn, zijn deze schulden niet langer opeisbaar. Dit levert jouw een schone lei op.

Wsnp-regeling

Binnen deze Wsnp-regeling wordt er een bepaald bedrag overeengekomen waar jij als schuldenaar jouw dagelijkse boodschappen en andere kosten van mag doen. Dit bedrag kent geen vereisten omtrent minimum en maximum. De rest van jouw inkomen wordt vervolgens gebruikt om jouw schuldeisers te betalen om zo de schulden te doen verdwijnen.

Geen draagkracht

Het kan echter voordoen dat er bij de vaststelling van dit bedrag er geen rekening wordt gehouden met jouw betalingsverplichtingen jegens jouw ex-partner of kind in de vorm van alimentatie. Dit kan dus tot gevolg hebben dat jij na jouw bepaling van het bedrag binnen de Wsnp-regeling geen draagkracht meer overhoudt voor jou alimentatieverplichtingen. Daarvoor staat de weg naar de rechter open, daar kan je dan een verzoek indienen om te vragen de alimentatieverplichting te doen beëindigen of het bedrag op nul euro te zetten.

Nihilstelling toewijzen

Binnen deze rechtsgang is het niet ongewoon om bij een advocaat aan te kloppen om zo met een bepaalde kwaliteitsgarantie een verzoek bij de rechtbank in te kunnen dienen. Het is dan aan de rechter om dit verzoek goed- of af te keuren. Het kan zo zijn dat de rechter jouw verzoek tot de zogenaamde ‘nihilstelling’ van het alimentatiebedrag toewijst op grond van jouw financiële omstandigheden. Dit is mogelijk als jij dus in de schuldsanering bent beland en daarbij van start bent gegaan met de Wsnp-regeling. Slechts op die grond kan het gerechtvaardigd worden dat het bedrag van de alimentatieverplichting wordt aangepast.

Rechtspraak

Deze mogelijkheid is gebleken uit een voorgaande uitspraak van de rechter. In dat geval was er een man die bij de rechtbank een verzoek tot een verlaging had gedaan van de kinderalimentatie die hij moest betalen. Dit deed hij nadat hij langs de Kredietbank was geweest om hulp te zoeken bij zijn financiële situatie. Het was echter zo dat de Kredietbank de man mededeelde om eerst langs de rechtbank te gaan voor een nihilstelling van het alimentatiebedrag. Pas als hij dat had gedaan, zou hij in aanmerking komen voor hulp bij zijn financiële problemen.

Beroep op schuldhulpverlening niet voldoende

De rechtbank besloot echter dat het niet voldoende was voor een nihilstelling van de alimentatie door een beroep op schuldhulpverlening te hebben gedaan. Dit besloot de rechter wegens de simpele en enigszins voor de hand liggende reden dat het nog niet zeker was of de man überhaupt tot de hulp werd toegelaten. Daarom volgde er een afwijzing van de nihilstelling door de rechter.

In het van het voorgaande afwijkende, bestaat er dus de mogelijkheid om bij de rechter een verzoek in te dienen tot nihilstelling van de partner- en/of kinderalimentatie voor zolang jij als betalende partij bij de schuldsanering bent.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over alimentatie?

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

geen alimentatie betalen door schulden

Veel gelezen artikelen

Bel nu