Flitsscheiding

Flitsscheiding

De omzettingsprocedure, die ook wel bekend stond als de flitsscheiding, is na afschaffing door de wetgever in 2009 niet langer mogelijk voor getrouwde stellen. De flitsscheiding bestond uit het omzetten van een huwelijk naar een geregistreerd partnerschap. Een geregistreerd partnerschap kan vervolgens zonder tussenkomst van de rechter op een vrij simpele manier ontbonden worden. Onder huidige regelgeving is het echter niet meer mogelijk om een bestaand huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap.

Flitsscheiding bij geregistreerde partners

De flitsscheiding is nog wel mogelijk voor partners die een geregistreerd partnerschap hebben en binnen hun relatie geen minderjarige kinderen hebben.

Waarom kan flitsscheiding niet meer?

Er is regelgeving bijgekomen over scheidingen waarbij de partners kinderen hebben. De flitsscheiding werkte in deze gevallen niet meer en was niet bedoeld voor partners die ouders waren van jonge kinderen. De flitsscheiding ziet vooral op het scheiden zelf en niet op andere complicaties.

Hoe moet het dan wel?

Getrouwde stellen kunnen dus in plaats van een flitsscheiding, nu hun scheiding alleen voltooien ten overstaan van de rechter.

Gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek

Indien twee partners eigenlijk niet méér geregeld willen hebben dan puur een echtscheidingsuitspraak van de rechtbank, dan is een snelle echtscheidingsprocedure op gemeenschappelijk verzoek ook mogelijk. Dit houdt in dat een advocaat een verzoek bij de rechtbank indient om zo snel mogelijk een uitspraak te verkrijgen. Deze snelle procedure is niet geschikt indien je veel geregeld wilt hebben, zoals de alimentatieberekening of een ouderschapsplan, of wanneer je afspraken wilt vastleggen.

Scheidingsmediator

Een andere mogelijkheid is het inschakelen van de hulp van een scheidingsmediator. Deze helpt bij het opmaken van afspraken rondom de scheiding. Als uiteindelijk alles samen met de mediator tot een mooi, sluitend geheel is gebracht, wordt het verzoek bij rechter ingediend tot echtscheiding. Toch weer naar de rechter, maar na hulp van de mediator levert dit meestal minder problemen op.

Familierecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in familierecht zaken.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over familierecht?

Leer meer over bijvoorbeeld:

Veelgestelde vragen flitsscheiding

Wat is een flitsscheiding?

De flitsscheiding was een echtscheidingsmethode waarbij het huwelijk eerst werd omgezet tot een geregistreerd partnerschap, waarna het geregistreerd partnerschap op een simpele wijze ontbonden kon worden. Tegenwoordig is dit in verband met gewijzigde regelgeving niet meer mogelijk. Wel kan je als aanstaande ex-partners een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek indienen. Dit gaat sneller dan een gewone echtscheidingsprocedure waarin meer geregeld wordt dan alleen de uitspraak tot beëindiging van de huwelijksovereenkomst.

Wat is de makkelijkste manier om te scheiden?

De snelste en goedkoopste manier van scheiden is online. Op deze manier stellen jij en je partner zelf afspraken vast. Je kan dan gezamenlijk een scheidingsverzoek online indienen.

Kun je als getrouwd stel apart wonen?

Dit kan, en wordt een scheiding van tafel en bed genoemd. Jullie blijven officieel getrouwd, maar moeten wel dezelfde zaken regelen als bij een echtscheidingsprocedure, zoals het verdelen van schulden en bezittingen.

Welke kosten betaal je bij een scheiding?

Je betaalt, indien nodig, voor de advocaat of mediator. Daarnaast betaal je griffierechten; dit zijn de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter. Wanneer je (een deel van) de kosten niet kunt betalen, dan kan de overheid een deel van de kosten vergoeden. Dit hangt af van een aantal persoonlijke omstandigheden, zoals het inkomen. Daarnaast is het ook mogelijk dat de verzekeraar (een deel van) de kosten vergoedt, indien je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. De advocaat of mediator kan hier samen met jou naar kijken. Scheidingsadvocaat of mediator nodig?

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

flitsscheiding

Veel gelezen artikelen

Bel nu