Exoneratiebeding

Exoneratiebeding

Partijen hebben veel vrijheid bij het sluiten van een overeenkomst. Zij hebben contractsvrijheid en mogen veel zelf bepalen. Deze vrijheid is niet onbeperkt maar gaat in sommige gevallen wel ver. Partijen mogen afspreken dat ze geen schadevergoeding hoeven te betalen bij schade. Dit is een exoneratiebeding.

Afspraken over aansprakelijkheid

Partijen kunnen bijvoorbeeld onderling afspreken hoe de aansprakelijkheid verdeeld wordt bij schade.  Ook kunnen zij in het geheel of ten dele aansprakelijkheid uitsluiten.

Exoneratiebeding

Een beding waarin de aansprakelijkheid geheel of ten dele uitgesloten wordt, heet ook wel een ‘exoneratiebeding’ of ‘exoneratieclausule’.

Geen beroep op exoneratiebeding mogelijk

Niet in alle gevallen kan een partij zich beroepen op een exoneratiebeding. Een beroep op een dergelijk beding is niet mogelijk wanneer:

  • Het beding in strijd is met de goede zeden of de openbare orde;
  • De schade die veroorzaakt is, is gekomen door grove schuld of bewuste roekeloosheid. In dat geval kan de ene die de schade veroorzaakt heeft en wettelijk aansprakelijk is, zich niet op een beding beroepen om zo te ontsnappen aan vergoeding.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

exoneratiebeding

Veel gelezen artikelen

Bel nu