Schuldenaar betaalt niet? Leg een executoriaal beslag

Schuldenaar betaalt niet? Leg een executoriaal beslag

Een schuldeiser heeft de mogelijkheid om een vonnis te executeren, waardoor een al bestaand vonnis ten uitvoer mag worden gelegd. Deze mogelijk bestaat indien de schuldeiser een vordering toegewezen heeft gekregen tijdens een procedure, maar de schuldenaar nog steeds weigert te betalen. In dit artikel bespreken we wat een executoriaal beslag precies inhoudt.

Executoriale titel

De deurwaarder gaat over tot een executoriaal beslag, indien er een executoriale titel bestaat. Hiervan is sprake als er een vonnis of beschikking van de rechtbank is waarin staat dat er tot executoriaal beslag mag worden overgegaan.

Betekening executoriale titel

De deurwaarder moet eerst de executoriale titel overhandigen aan de schuldenaar. Dit wordt ook wel de betekening genoemd.

Gevolgen betekening

Vanaf het moment dat de schuldenaar de executoriale titel in persoon van de deurwaarder ontvangen heeft, begint de beveltermijn te lopen. Voor de schuldenaar is dit de laatste mogelijkheid om toch nog binnen de termijn het vonnis na te leven. Doet hij dit niet, dan mag de deurwaarder beslag leggen op zowel roerende als onroerende zaken van de schuldenaar. Er mag dus bijvoorbeeld beslag gelegd worden op een auto, de televisie, het loon of het huis van de debiteur.

Verhaalsbeslag

De executoriale beslagen zijn meestal in de vorm van verhaalsbeslagen. Het achterliggende doel van een verhaalsbeslag is dat de vordering aan de schuldeiser wordt voldaan door het verkopen van de goederen waar beslag op gelegd is. Als er een verhaalsbeslag op een goed ligt, heeft de schuldenaar geen beschikkingsmacht meer over dat goed.

Conservatoir beslag

Naast executoriaal beslag bestaat er ook conservatoir beslag. Een conservatoir beslag wordt, in tegenstelling tot een executoriaal beslag, al gelegd voordat een procedure is gevoerd.

Doel conservatoir beslag

Ook het doel verschilt. Het doel van conservatoir beslag is namelijk het bewaren van de rechten van de schuldeiser. Door dit beslag kan de schuldenaar het beslagen object niet meer verkopen of bezwaren.

Indien er eerst een conservatoir beslag is gelegd, verandert deze in een executoriaal beslag na betekening van het vonnis.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over executoriaal beslag?

Lees meer over bijvoorbeeld:

Veelgestelde vragen executoriaal beslag

Hoe kan ik zelf beslag leggen bij iemand?

Als je zelf executoriaal beslag wil laten leggen, moet je eerst de schuldenaar dagvaarden bij de rechtbank. Als je conservatoir beslag wil leggen, moet je dit doen door een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. De toestemming van de rechtbank is vereist, voordat beslag mogelijk is.

Wat is de procedure van een executoriaal beslag?

Hieronder staan de stappen van de procedure van een executoriaal beslag:

  1. Eerst betekent de deurwaarder het vonnis aan de schuldenaar.
  2. Daarna legt de deurwaarder beslag op (on)roerende goederen van de schuldenaar.
  3. Als laatste vindt een uitwinning plaats van de goederen, waardoor de schuldeiser het bedrag van zijn vordering ontvangt.

Hoeveel kost het leggen van een executoriaal beslag?

De kosten voor het leggen van een executoriaal beslag bestaan vooral uit de kosten voor de deurwaarders. Deze kosten verschillen per situatie, omdat dit afhankelijk is van het aantal beslagen dat gelegd wordt. Het is mogelijk om deze kosten te verhalen op de debiteur.

Civielrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in civielrecht zaken.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

concurrente schuldeiser

Veel gelezen artikelen

Bel nu