Erfgenamen

Erfgenamen

Op grond van de wet zijn er een viertal groepen erfgenamen, of ook wel parentelen genoemd. Deze komen in een bepaalde rangorde in aanmerking voor een opengevallen nalatenschap. Dit betekent dat deze groep enkel recht heeft op al dan niet een deel van de nalatenschap wanneer een vorige groep in de rangorde niet van toepassing is.

De viertal erfgenamen volgens de wet

De volgorde van deze vier groepen erfgenamen (parentelen) kan als volgt worden onderverdeeld:

  • De niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot of geregistreerde partner van een overledene, samen met kinderen van die overleden persoon.
  • De vader en moeder van de overleden samen met de broer of zus van de overleden personen.
  • De opa en oma van de overleden.
  • De overgrootouders van degene die overleden is.

Hierbij een voorbeeld over de eerste categorie

Marie en Hendrik hebben drie kinderen, Anton Bernard Cornelis. De erfgenamen van Hendrik en van Anton zijn dus Marie, Bernard en Cornelis. Ieder van deze erfgenamen hebben recht op een gelijk deel.

Een ander voorbeeld

Vera en Marinus Zijn getrouwd. Zij hebben  samen twee kinderen, Aaron en Bart. Bart heeft zelf ook twee kinderen namelijk Gerard en Henk. Wanneer Marinus overlijdt, is Bart al enige tijd geleden overleden. Vera en Aaron hebben  in dat geval aanspraak op een derde deel van de opengevallen nalatenschap.

De kinderen van Bart hebben in dit geval elk een aanspraak van een zesde deel op de opengevallen nalatenschap. Wanneer er ten tijde van het overlijden van Marinus een scheiding is uitgesproken tussen Marinus en Vera, dan zorgt dat ervoor dat Vera niets erft.

Hieronder volgt nog een voorbeeld over de derde groep

Klaas sterft. De broer en de ouders van Klaas zijn ten tijde van het overlijden ook allebei al overleden. Enkel leeft er nog aan de kant van zijn vader en grootvader genaamd Bertus en een oom genaamd Cornelis. Aan de moeders kant van Klaas zijn de grootouders allebei ook al overleden en aan die kant is enkel nog zijn oom Dirk in leven.

In dit geval erft Bertus een vierde deel en Cornelis erft eveneens een vierde deel. Cornelis treedt in de plaats van dienst overleden moeder. Oom Dirk aan de kant van de moeder treedt Niet alleen in de plaats van zijn vader en moeder maar ook in plaats van zijn grootouders. Dirk erft dus de helft van Klaas.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

erfgenamen

Veel gelezen artikelen

Bel nu