Endossement

Endossement

Wanneer van een wisselbrief gebruik wordt gemaakt zoals een recht aan order, kan er een aantekening op de achterkant van deze brief worden gemaakt. Deze aantekening wordt ook wel endossement genoemd.

Wat is een endossement?

Het woord ‘endossement’ komt van het Franse woord ‘dos’ wat rug betekent. Het is dan ook letterlijk vertaald een ‘rugtekening’.

Het verkrijgen van het eigendom van een dergelijke wisselbrief gebeurt door endossement. Dit is geregeld in artikel 110 (1) van het Wetboek van Koophandel.

Endossement het Burgerlijk Wetboek

Ook in het Burgerlijk Wetboek zien we de term terug. Bij de overdracht (het overdragen van een recht aan een ander) van een recht aan order is op grond van artikel 3:93 Burgerlijk Wetboek ook endossement vereist.

Endossant

De persoon die de aantekening op de achterkant maakt, wordt een endossant genoemd. Deze endossant moet verklaren dat degene die de wisselbrief verkrijgt, een bepaalde vordering heeft op een schuldenaar (ook wel debiteur genoemd).

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

endossement

Veel gelezen artikelen

Bel nu