Met een echtscheidingsconvenant wordt het document bedoeld waar jij en jouw partner bepaalde afspraken vastleggen die te maken hebben met jouw (echt) scheiding. Dit document wordt over het algemeen opgesteld in het bijzijn van een mediator. De gebruikelijke weg is dan ook via de zogeheten mediation.
Inhoud echtscheidingsconvenant
Ook kan een echtscheidingsconvenant middels online scheiding worden opgesteld. Er zijn een aantal onderwerpen die hierin vaak opgenomen zijn. Hieronder volgen verschillende voorbeelden:
- Afspraken over jullie kinderen zoals waar het hoofdverblijf zal zijn, wat de verschillende omgangsregelingen zijn, en de kinderalimentatie.
- De alimentatie die verschuldigd is aan de partner (partneralimentatie)
- Bepaalde afspraken over de verdeling van de boedel.
- Afspraken over de woning.
- Afspraken over hoe het spaargeld verdeeld wordt.
- Of afspraken over hoe bepaalde pensioenen geregeld moet worden.
Niet altijd een echtscheidingsconvenant
Het is niet zo dat bij alle scheidingen ook een echtscheidingsconvenant opgesteld wordt. Het betreft namelijk een overeenkomst, waarmee jouw huwelijkspartner wel mee moeten instemmen. Het is dan ook te begrijpen dat het opstellen van een echtscheidingsconvenant tot verschillende intensieve emoties leidt.
Inschakelen van bemiddelende partij
Om tot de afspraken te komen die in het echtscheidingsconvenant komen te staan, doe je er verstandig aan een advocaat in te schakelen. Ook kunnen jullie samen een bemiddelaar opzoeken. Dit laatste wordt ook wel mediation genoemd.
Over het algemeen verlopen echtscheidingsprocedures vlot, wanneer beide partijen tot elkaar kunnen komen in afspraken en deze in het echtscheidingsconvenant kunnen zetten. Zijn jij en jouw partner goed in het maken van afspraken samen, dan doen jullie er wellicht verstandig aan om online te scheiden
Gemeenschappelijk verzoek
Wanneer jij en jouw partner tot een overeenstemming zijn gekomen tot een echtscheidingsconvenant kan de echtscheidingsprocedure vlot afgerond worden. Het echtscheidingsverzoek kan dan worden ingediend en daarbij wordt de echtscheidingsconvenant als bijlage bijgevoegd.
De rechter zal de overeengekomen afspraken in de echtscheidingsconvenant bekrachtigen. Door deze bevestiging op formele wijze kunnen beide partijen de overeengekomen afspraken in de toekomst van elkaar afdingen, mocht de situatie daarom vragen.