Derdenrekening

Derdenrekening

Wat is een derdenrekening?

Een derdenrekening is een bankrekening waarmee het geldt wordt beheert dat toekomt aan een derde. Hierom noemt men deze rekening ook wel een derdengeldenrekening of een kwaliteitsrekening. Het gaat hier dus om een aparte rekening die bestemd is voor het beheer van geld, dat niet voor jezelf is. De houder van deze rekening houdt het geld voor een cliënt of een wederpartij. Uiteindelijk wordt het geld gestort of uitgekeerd ten behoeve van de derde.

Vertegenwoordiging

Soms laten partijen transacties afhandelen door anderen. Vaak vertegenwoordigen beroepsbeoefenaars een cliënt of partij en handelen zij ook namens hen bepaalde de transacties af. Een derdenrekening kan hierbij helpen en er ook voor zorgen dat geld veilig gesteld is tijdens een geschil. Advocaten, notarissen en deurwaarders maken hier bijvoorbeeld gebruik van.

Bescherming van kopers

Partijen maken vaak gebruik van een derdenrekening, wanneer men wil dat de koopprijs niet direct en van te voren aan de wederpartij wordt betaald. De koopprijs wordt allereerst op de derdenrekening gestort van bijvoorbeeld een advocaat. Deze kan het bedrag vervolgens doorstorten aan de schuldeiser. Wanneer partijen overeen zijn gekomen dat niet het gehele bedrag direct betaald wordt, kan hij ook een deel doorstorten. Wanneer er een geschil is over de betaling houdt de rekeninghouder het bedrag onder zich tot dat de rechter uitgesproken heeft wie welk bedrag verschuldigd is. Pas dan zorgt de rekeninghouder ervoor dat de derde ontvangt wat hem toekomt.

Beslag op een derdenrekening?

Op een derdenrekening kan men geen beslag leggen ter voldoening van een schuld door de houder van de rekening. Deze derdenrekening mag men ook niet gebruiken bij eventueel faillissement van de rekeninghouder. Op deze manier blijft het geld van de derde altijd beschermt jegens de rekeninghouder en is hiermee gewaarborgd dat diegene die het geld toekomt ook het geld kan krijgen. Voor notarissen en gerechtsdeurwaarders is het bij wet verplicht om een derdenrekening te hebben.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Derdenrekening

Veel gelezen artikelen

Bel nu