De jurist

De jurist

Een advocaat is altijd een jurist, maar een jurist hoeft niet altijd een advocaat te zijn. Waar zit het verschil dan in?

Wanneer jurist?

Wanneer iemand de universitaire studie rechtsgeleerdheid heeft afgerond (bachelor en master), dan is diegene een jurist. Hij of zij is dan meester in de rechten en mag ‘Mr.’ voor zijn of haar naam voeren. Jurist komt uit het latijn en betekent dat iemand het recht bestudeert. Echter, na je rechtenstudie kan je er nog voor kiezen om advocaat te worden.

Beëdiging als advocaat-stagiair

Wanneer een afgestudeerd jurist het beroep van advocaat ambieert, kan hij zich bij een advocatenkantoor laten beëdigen als advocaat-stagiair. Dit moet altijd bij een advocatenkantoor. Een ervaren advocaat begeleidt de advocaat-stagiair dan tijdens deze periode. Je mag direct vanaf het begin van de periode als advocaat-stagiair de beschermde titel van advocaat voeren. Echter, iemand die de beroepsopleiding nog volgt, wordt vaak gewoon advocaat-stagiair genoemd.

Tijdens de beroepsopleiding

Gedurende het eerste jaar na de beëdiging volgt de advocaat-stagiair de beroepsopleiding. In die periode moet de stagiair nog een hoop cursussen volgen en tentamens maken die vooral over het beroep van advocaat gaan. Ook worden sommige basisbeginselen van de rechtenstudie herhaald. Deze cursussen worden gevolgd in het kader van de zogenoemde VSO (Voortgezette stagiair opleiding).

Einde stagiair-periode

Wanneer de stagiair periode voorbij is, is een advocaat niet uitgeleerd. Gedurende zijn hele werkende leven als advocaat moet hij een aantal minimumpunten halen door cursussen of andere bijspijkermomenten bij te wonen. Op die manier blijft een advocaat altijd op de hoogte van zijn vakgebied.

NoVA

Iedere advocaat is daarnaast automatisch lid van de Nederlandse orde van advocaten (NoVA). Deze vereniging houdt toezicht op de gedragsregels van advocaten.

Klacht tegen advocaat

Wanneer er een klacht ingediend wordt jegens een advocaat en hij bepaalde gedragsregels schendt, dan kan deze advocaat door de tuchtrechter uit zijn ambt worden gezet.

Niet alle juristen zijn advocaten

Zoals hierboven al bleek, zijn alle advocaten ook juristen. Een jurist is echter niet altijd een advocaat. Een afgestudeerd jurist is geen advocaat wanneer hij bijvoorbeeld werkzaam is bij een juridisch loket, binnen een bedrijf als legal intern of bij een rechtsbijstand-verzekeraar. Advocaten zijn niet per se beter opgeleid en hebben ook niet per se meer kennis van zaken dan juristen. Het enige verschil is dat een advocaat procesbevoegdheid heeft. Hij of zij mag dan iemand in rechte vertegenwoordigen (al dan niet in de rechtszaal). Een jurist kan dit niet.

Verplichte advocaat

Bij bepaalde procedures is het inschakelen van een advocaat verplicht. Als dat het geval is, is het raadzaam om na te gaan of de jurist van wie je juridische hulp wil ook echt advocaat is.

Garantie kwaliteit

Advocaat

Als je een advocaat inschakelt dan ben je er van gegarandeerd dat hij zich aan bepaalde beroeps- en gedragsregels houdt. De kwaliteitseisen zijn dus wel vaak beter gegarandeerd bij een advocaat dan bij een jurist.

Jurist

Wanneer je van plan bent om een jurist, niet zijnde een advocaat, in te schakelen dan is het verstandig om ook te vragen of diegene aangesloten is bij een vereniging die bepaalde kwaliteitseisen stelt.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

de jurist

Veel gelezen artikelen

Bel nu