Dagvaarding

Dagvaarding

Als ik een dagvaarding voor de strafrechter krijg, wat moet ik dan doen?

Heb je een dagvaarding gekregen? In zo’n situatie kan je het beste de zitting bezoeken zodat jij jouw verhaal kan vertellen en eventuele vragen kan beantwoorden. Jouw verhaal en antwoorden kunnen de rechter helpen bij het nemen van een beslissing. Zorg dat je goed voorbereid bent; geef van de getuigen de gegevens door en vraag jouw strafdossier op.

Stap 1: zorg dat je de dagvaarding controleert

De wet geeft aan welke informatie de dagvaarding moet bevatten. Controleer of de dagvaarding deze informatie bevat en bovendien correct is. In ieder geval moet de dagvaarding het volgende bevatten:

  • Jouw adres, naam en overige persoonlijke gegevens;
  • De naam van de rechter die de zaak behandelt;
  • De tijd en datum van de rechtszaak;
  • De informatie over de getuigen en specialisten die door de officier van justitie zijn opgeroepen;
  • De rechten die jij hebt als verdachte;
  • De tenlastelegging: hetgeen waarvan jij verdacht wordt.

De tenlastelegging bevat het strafbare feit waarvan het Openbaar Ministerie jou verdenkt. Bovendien staat er ook wanneer jij dit strafbare feit hebt gepleegd. De dagvaarding kan ongeldig zijn wanneer er fouten in staan.

Stap 2: zorg dat u uw strafdossier opvraagt

Je hebt recht in het strafrecht op inzage van jouw strafdossier, waarmee jij je op de zitting of verhoor kunt voorbereiden. Uit de volgende stukken bestaat het strafdossier onder andere:

  • Een overzicht van de bewijzen, zoals bijvoorbeeld foto’s;
  • Jouw strafblad;
  • De verslagen die opgemaakt zijn van de verhoren van jouzelf en getuigen;
  • Rapporten van specialisten, bijvoorbeeld van psychiaters of reclasseringsmedewerkers.

Bij het Openbaar Ministerie kan je per e-mail of brief je strafdossier opvragen. Wanneer je naar een zitting bij de rechtbank moet, kan je ook hier het dossier opvragen. Dit kan persoonlijk bij de centrale informatiebalie in de rechtbank, maar het kan ook door middel van een brief. Het juiste adres staat in de dagvaarding. Wanneer een advocaat je bijstaat kan je hem het strafdossier ook laten opvragen. De advocaat kan het strafdossier ook controleren op missende stukken.

Weigering van het inzien van het strafdossier

In sommige gevallen heb je niet het recht om het hele strafdossier in te zien. Dit kan besloten zijn ter bescherming van anderen, zoals het slachtoffer of getuigen.

Stap 3: zorg dat je de getuigen doorgeeft

Tijdens de zitting heb je het recht om de getuigen en de specialisten te laten horen door de rechter. Dit doe je door middel van een aangetekende brief te sturen naar de officier van justitie. Let op dat je dit binnen 10 dagen voor de zitting doet.

Wanneer je getuigen meeneemt zonder hiervan melding te maken bij de officier van justitie, dan mag de rechter zelf bepalen of hij deze getuigen wil horen of niet. Indien hij het toestaat mogen de getuigen hun verhaal doen.

Indien je specialisten of getuigen wil laten horen is het raadzaam om dit vooraf met jouw advocaat te bespreken, aangezien sommige getuigen de zaak niet zullen helpen.

Weigeren getuigen

Je krijgt een brief van de officier van justitie wanneer hij weigert specialisten of getuigen te laten horen. Als je het hier niet mee eens bent, kan je dit aan de rechter mededelen tijdens de zitting. Deze kan vervolgens beslissen om de specialisten of getuigen alsnog te horen.

Stap 4: zorg dat je naar de zitting gaat

Tijdens de zitting kan jij jouw verhaal vertellen, zal de rechter vragen aan je stellen en zal de officier van justitie vertellen wat de straf is die hij eist. Je bent niet verplicht de zitting bij te wonen, maar dit is wel raadzaam. Dit geldt ook voor de hulp van een advocaat.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Dagvaarding

Veel gelezen artikelen

Bel nu