Wat is het contractenrecht?
Het contractenrecht staat ook wel bekend als het overeenkomstenrecht. Het contractenrecht is onderdeel van het verbintenissenrecht, wat weer onderdeel is van het civiele recht. In het contractenrecht is de beëindiging en de duur van overeenkomsten geregeld. Daarnaast regelt het ook het opstellen en toepassen van overeenkomsten. Hierbij is soms de hulp van een advocaat contractenrecht nodig.
In Nederland worden er vaak belangrijke afspraken neergelegd in contracten. Contracten kunnen tussen veel verschillende partijen worden afgesloten, bijvoorbeeld tussen bedrijven, tussen particulieren, maar ook tussen particulieren en bedrijven. Er zijn dan ook veel soorten contracten. Hieronder worden een aantal overeenkomsten opgesomd die vaak voorkomen.
- Aandeelhoudersovereenkomst;
- Agentuurovereenkomst;
- Arbeidsovereenkomst;
- Algemene voorwaarden;
- Bemiddelingsovereenkomst;
- Concurrentiebeding;
- Franchiseovereenkomst;
- Huurcontract;
- IT-contracten;
- Koopovereenkomst;
- Leaseovereenkomsten;
- Onderhuurcontract;
- Samenlevingscontract;
- Verzekeringsovereenkomsten;
- VOF-contract.
Wanneer een contractenrecht advocaat inschakelen?
Het is in het contractenrecht niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Echter kunnen problemen omtrent het contractenrecht vaak erg ingewikkeld en complex zijn, waardoor het wel aan te raden is om een advocaat in te schakelen. Lawspot beschikt over een team van gespecialiseerde advocaten die je kunnen helpen bij problemen omtrent het contractenrecht.
Duidelijke afspraken
In beginsel zou door een contract duidelijk moeten zijn wat de afspraken tussen partijen zijn. Echter is de inhoud van een contract vaak niet duidelijk. Hierdoor kan het gebeuren dat mensen akkoord gaan met afspreken waar ze het eigenlijk helemaal niet mee eens zijn. In zo’n geval is het handig om een advocaat in te schakelen.
Opstellen contract
Als je afspraken maakt met een andere partij, is het handig deze vast te leggen in een contract. Dit blijkt echter in de praktijk nogal lastig te zijn. Er zijn namelijk veel verschillende dingen waar je op moet letten, zoals welke gevolgen de overeenkomst heeft, wat er gebeurt bij niet nakoming en welk recht van toepassing is op de overeenkomst. Het is aan te raden een advocaat in te schakelen indien je een contract op wil stellen. Onze advocaten weten namelijk precies waar op gelet moet worden.
Niet nakoming afspraken
Indien je een overeenkomst gesloten hebt met een andere partij, wil dit niet meteen zeggen dat de afspraken ook nagekomen worden. Dit kan heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden bij niet nakoming. Zo kun je de overeenkomst opschorten, ontbinden, een claim tot schadevergoeding indienen of nakoming eisen. Hierbij is de hulp van een van onze advocaten erg handig.
Beëindiging
Ten slotte kan het voorkomen dat je de overeenkomst wil beëindigen. Soms kan dit problemen opleveren, omdat een bedrijf bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden heeft bepaald dat dit niet kan. Vaak zijn dat soort voorwaarden helemaal niet rechtsgeldig. Hierbij kan een van onze advocaten hulp bieden.
Contractenrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in contractenrecht zaken.
Juridische hulp?
Wanneer je het contactformulier op deze pagina invult, neemt een ervaren contractenrecht advocaat uit jouw regio gauw contact met je op. Hij of zij is specialist in het contractenrecht. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202. In sommige gevallen heb je ook recht op een pro deo advocaat.
Meer weten over contractenrecht advocaat
Leer meer over bijvoorbeeld:
Veelgestelde vragen contractenrecht advocaat
Wat doet een advocaat contractenrecht?
Een advocaat contractenrecht helpt je bijvoorbeeld onder andere bij het opstellen van algemene voorwaarden, geeft advies over onderhandelingen en over het stellen van zekerheden. Denk bij zekerheden aan hypotheekrechten, bankgaranties en pandrechten.
Als er nog geen sprake is van een geschil of de financiele belangen laag zijn, kunt u ook zelf een brief schrijven.
Waar valt contractenrecht onder?
Contractenrecht is onderdeel van het verbintenissenrecht, waardoor het bij het burgerlijk recht hoort.
Waarom contractenrecht?
In contractenrecht is er wilsvrijheid en contractsvrijheid. Het uitgangspunt van het contractenrecht is dan ook de vrije wil van partijen.