Over het algemeen stelt men dat het beter is om te voorkomen dan dat het nodig is om te genezen. Daarom zegt men ook wel: een goed opgesteld contract betaalt zichzelf meestal terug. In deze blog staat het opstellen van contracten centraal.
Waarom is het belangrijk?
Om twee punten is een goed contract opstellen vooral van belang:
- Bewijs: indien u een conflict heeft met de andere partij van het contract, kunt u met het contract bewijs tonen van wat er is afgesproken en wat dus vaststaat.
- Kleinere kans op conflicten: als duidelijk zwart op wit staat wat tussen partijen is afgesproken, is er een kleinere kans dat er conflicten ontstaan.
Concluderend: doordat men een contract opstelt, wordt onduidelijkheid weggehaald en heeft men ten alle tijden bewijs.
Is het mogelijk om zelf een contract op te stellen?
Ja, dat is mogelijk. Het is in sommige gevallen zelfs aan te raden om een contract zelf op te stellen; dit is het geval als het om kleine belangen draait.
Kleine belangen
Bij erg kleine belangen is een contract opstellen in de meeste gevallen niet eens een vereiste, maar is het voldoende om mondeling tot een overeenkomst te komen.
Grote belangen
Als het belang groter is, is er meer zorg vereist voor het vastleggen van de afspraken.
Het is dus aan te raden om zelf een contract op te stellen in gevallen waarbij sprake is van overeenkomsten waar het niet om erg veel draait.
Echter, het is niet aan te raden om zelf te beginnen met het opstellen van een contract als de belangen groot zijn of u te maken hebt met een wederpartij die niet te vertrouwen is. Meer weten over het contractenrecht of heb je een advocaat contractenrecht nodig? Lees dan snel verder op een van onze andere pagina’s!
In welke gevallen heb ik een jurist nodig?
Als het draait om grote belangen bij het opstellen van een contract, is een jurist belangrijk. Een contract hoort in zo’n geval door een specialist gemaakt te worden, omdat op deze wijze ongewenste grote risico’s vermeden kunnen worden.
Voorbeelden
Onderstaand worden voorbeelden genoemd van situaties die zich kunnen voordoen waarin het aan te raden is om een jurist in te schakelen:
- De koop of verkoop van een prijzige machine;
- Het beginnen van een samenwerkingsverband;
- Een werknemer in dienst nemen;
- Een grote bedrag aan geld uitlenen;
Hoeveel kost het laten opstellen van een contract?
Het kost in ieder geval tijd om een goed contract op te stellen. Er moet namelijk over en weer overlegd worden, er dienen concepten opgesteld te worden en er moeten correcties plaatsvinden. Dit speelt allemaal een rol om uiteindelijk een perfect contract te hebben.
Minimale prijs
De prijs van het opstellen van een contract hangt af van uw eigen wensen en het soort contract dat u opstelt. Over het algemeen zijn goede contracten er al vanaf €145 inclusief btw, maar de echte prijs is afhankelijk van uw eigen wensen die u specifiek stelt aan het contract. Als u meer hierover te weten wilt komen, kunt u een vrijblijvende prijsopgave aanvragen.
Wat voor contracten kunnen juristen voor u opstellen?
Er zijn veel soorten contract mogelijk om op te stellen, voorbeelden zijn:
- Vof- contracten;
- Aannemingsovereenkomsten;
- Vaststellingsovereenkomsten;
- Arbeidsovereenkomsten;
- Aanverwante stukken, denk aan algemene voorwaarden;
- Overeenkomsten van opdracht;
- Samenwerkingsovereenkomsten;
- Koopovereenkomsten.
Natuurlijk is het voor u belangrijk dat u voor dat betreffende soort contract een evenredige prijs betaalt en dat u van te voren zekerheid heeft over de kosten.
Deze zekerheid heeft u door een prijsopgave vrijblijvend aan te vragen, want hierdoor weet u precies wat het opstellen van het contract allemaal kost.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.