Consumentenrecht

Het consumentenrecht omvat de regels die de rechten en plichten in het handelsverkeer van de consumenten vastleggen. Deze regels omvatten een enorm groot gebied, van het afsluiten van een telefoonabonnement tot aan een verzekering voor je vakantie.

Consument als zwakke partij

Het consumentenrecht heeft als achterliggende gedachte dat de consument ‘de zwakkere partij’ is indien een overeenkomst gesloten wordt met een professionele partij. Daarom zien de meeste regels van het consumentenrecht dan ook op het beschermen van de consument. Het gros van het recht is van toepassing op de relaties die tot stand komen tussen een professionele partij en een consument. Het consumentenrecht zoals wij het vandaag de dag kennen heeft grote invloed van de Europese Unie ondervonden.

In het wetboek

Het consumentenrecht is niet in één wet te vinden, maar is verspreid over meerdere wetten. Zo staan er regels in de Telecommunicatiewet, de AVG en het Burgerlijk Wetboek. Het consumentenrecht is voor een groot deel dwingend recht. Dit houdt in dat er niet van de regels afgeweken mag worden.

De ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op het consumentenrecht. Het is dan ook mogelijk voor consumenten om bij de ACM aan te kloppen voor gratis informatie en advies. Tevens kunnen consumenten met klachten terecht bij het ACM. Bij ConsuWijzer kunnen zij klachten melden die gaan over bedrijven die strijdig met het consumentenrecht handelen.

Rechten consument

Als consument heb je dus veel rechten. Hieronder worden de meest relevante rechten uitgelicht.

Bedenktijd

Als consument heb je bij telefonische, online en aankopen op straat 14 dagen bedenktijd. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld ja hebt gezegd tegen een product dat je helemaal niet wilde. Je hebt dan als consument het recht om het product terug te sturen of het contract te ontbinden, binnen 14 dagen. De verkoper is dan verplicht om het bedrag terug te betalen. Voor een aankoop op straat geldt hier echter wel de extra regel dat het product meer dan 50 euro moet zijn.

Wettelijke garantie

Als je een product koopt, mag je veronderstellen dat de kwaliteit in orde is. Als de kwaliteit van het product niet goed is, is de verkoper verplicht het kosteloos te vervangen of te repareren. Eventueel kan ook het bedrag terugbetaald worden. Er is in Nederland geen wettelijke garantietermijn, aangezien dit niet voor elk product vastgesteld kan worden omdat verschillende producten een verschillende levensduur hebben. Een wasmachine moet bijvoorbeeld langer meegaan dan een trui.

Fabrieks- en verkopersgarantie

Af en toe is er een extra garantieperiode, de fabrieks- of verkopersgarantie. De producent of verkoper bepaald de termijn van deze garantie. Als er in deze periode iets gebeurt, kun je als consument aanspraak maken op de garantie. Waar je recht op hebt staat in het garantiebewijs. Als er problemen zijn moet de verkoper met een oplossing komen en niet de fabrikant.

Wat te verwachten

Wat je van een aankoop mag verwachten, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het merk
  • De prijs
  • De staat van het product: nieuw of tweedehands
  • De informatie die de verkoper verstrekt of de reclame die de verkoper maakt

Ondeugdelijk

Een product is ondeugdelijk indien:

  • Het beschadigd is
  • Je er niet mee kan doen wat beloofd wordt
  • Het niet compleet is
  • Het niet goed werkt of kapot is

Als je een product hebt gekocht en een gebrek treedt binnen 6 maanden na aankoop op, moet de verkoper bewijzen dat dit jouw schuld is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat jij het product niet goed gebruikt hebt. Als het gebrek na 6 maanden intreedt, wordt de bewijslast omgedraaid en moet je als consument bewijzen dat het niet jouw schuld is.

Informatieplicht

De ondernemer heeft de plicht de consument te informeren, zodat deze een goede keus kan maken. De consument moet bijvoorbeeld informatie krijgen over de kenmerken van het product of de dienst, de totale prijs, hoe betaald dient te worden en de uitvoering of levering. Tevens moet de ondernemer duidelijk maken wat hij gaat doen als het product niet goed is of als de dienst onvoldoende uitgevoerd is. Daarnaast moet ook duidelijk zijn hoe de overeenkomst ontbonden mag worden en welke voorwaarden er aan de overeenkomst kleven.

Advocaat consumentenrecht

De kosten voor een advocaat variëren per kantoor. Heb je een laag inkomen? Wellicht kan je dan gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Vaak noemen we dit ook wel pro deo advocaten. Jouw advocaat is dan niet volledig gratis, maar je betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage. De advocaten van Lawspot werken ook op basis van pro deo.

In het consumentenrecht is het meestal niet verplicht dat je gebruik maakt van een advocaat. Wij adviseren echter dat jij je wel laat bijstaan door een advocaat. Een advocaat kan je bijvoorbeeld helpen met het bewijzen dat de schade niet door jouw handelen is ontstaan, maar bijvoorbeeld door een fout van de leverancier. De consumentenrecht advocaten van Lawspot helpen je hier graag bij. Mocht je een vraag hebben over het consumentenrecht, of wil je bijgestaan worden door een van onze consumentenrechtadvocaten, neem dan contact op. Wij zijn bereikbaar op 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

garantie bewijs

Garantie bewijs

Welke rechten heb ik wanneer ik in het bezit ben van een garantiebewijs? Wanneer u als consument een product koopt kan de verkoper of fabrikant

Meer lezen »
Wet Van Dam

Wet Van Dam

Het kan voorkomen dat u als consument een abonnement heeft afgesloten. Dit abonnement wilt u al lang opzeggen, maar heeft dit onverhoopt niet tijdig gedaan.

Meer lezen »
koop op afstand

Koop op afstand

Als een koopovereenkomst niet in een winkel maar via internet of de telefoon plaatsvindt, spreekt men van koop op afstand. Hierbij zijn andere regels van

Meer lezen »
Colportage

Colportage

Wat is colportage en wat is een colporteur? We spreken van colportage als iemand aan de deur komt met het doel artikelen of diensten te

Meer lezen »
Bel nu