Conservatoir beslag

Conservatoir beslag

Wanneer een schuldeiser zekerheid wil over het te vorderen bedrag kan hij conservatoir beslag leggen op bepaalde vermogensbestanddelen van de schuldenaar.

De schuldeiser doet dit als hij bang is dat de goederen verduisterd worden. Door de beslaglegging wordt voorkomen dat de schuldenaar de goederen kan verkopen of er een hypotheek of pandrecht op kan vestigen.

Naar de rechter

De schuldeiser doet dit voordat de rechter uitspraak heeft gedaan in de hoofdzaak. Indien de schuldeiser in het gelijk wordt gesteld, zal het conservatoire beslag overgaan in een executoriaal beslag en kan de schuldeiser gaan executeren. 

Verzoekschrift

Wanneer hij conservatoir beslag wil leggen, moet de schuldeiser naar de voorzieningenrechter en verlof vragen middels een verzoekschrift. De inhoud van het verzoekschrift bestaat uit een opsomming van de hoogte van de vorderingen die de schuldeiser heeft op de schuldenaar.

Beslissing voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter beslist vervolgens over het verzoek. Dit doet de rechter zonder diepgaand onderzoek.

Geen hoofdzaak aanhangig?

Men kan ook verzoeken om conservatoir beslag, zonder dat er een hoofdzaak aanhangig is gemaakt. In deze gevallen zal het verlenen van het verlof onder de voorwaarde gebeuren dat binnen acht dagen na het beslag alsnog een hoofdzaak aanhangig wordt gemaakt. 

Verlof verkregen

Wanneer verlof is verkregen, zal de schuldeiser zich tot de deurwaarder moeten wenden. De deurwaarder legt het vonnis ten uitvoer en zorgt ervoor zorgen dat men beslag legt.

Beslag op een bankrekening

De schuldeiser beschikt niet vrijelijk over zijn geld, als men beslag legt op zijn bankrekening.

Beslag op een huis

Bij een beslag op een huis of pand wordt dit in het Kadaster vermeld, waardoor het huis of pand niet succesvol geleverd kan worden aan anderen.

Beslag op vermogen derden

Ook is het mogelijk om beslag op derden te leggen of de schuldeiser zelf te leggen. 

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

conservatoir beslag

Veel gelezen artikelen

Bel nu