Concurrentiebeding

Concurrentiebeding

Bij de aangaan van een arbeidsovereenkomst kan uw werkgever er een concurrentiebeding in opnemen. Dit doet hij om te voorkomen dat u na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met uw kennis en ervaring bij zijn concurrent gaat werken. Uw werkgever kan bijvoorbeeld beperken waar u in de toekomst kunt werken, voor wie en wat voor werk u kan doen.

Er kunnen ook voorwaarden in staan waar u zich aan dient te houden als u bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat. Uw werkgever kan ook een relatiebeding opnemen, waardoor u geen contact mag opnemen met klanten van uw werkgever.

Geldig beding

Een concurrentie- of relatiebeding kan alleen aan u tegengeworpen worden indien het beding in uw arbeidsovereenkomst is opgenomen en u ouder bent dan 18 jaar op het moment dat uw overeenkomst ingaat.

Het is dus van belang dat u voor het beëindigen van uw arbeidsovereenkomst eerst kijkt wat u heeft afgesproken. Deze afspraken kunnen invloed hebben op welk werk u niet mag verrichten en hoe lang u dat niet mag doen. Als u een tijdelijk contract heeft of het concurrentiebeding in uw personeelsreglement staat, gelden er andere voorwaarden.

Afspraken in het beding

De afspraken die in het concurrentiebeding staan, kunnen soms te streng zijn, waardoor het vinden van een nieuwe baan lastig wordt. Hierover kunt u in gesprek met uw (voormalige) werkgever. Uw werkgever zou bijvoorbeeld het beding kunnen laten vallen of afkopen. Als u nieuwe afspraken maakt, is het handig om deze schriftelijk vast te leggen, zodat het voor beide partijen duidelijk is.

Mediation

Als u er met uw werkgever zelf niet uitkomt, kunt u kiezen voor zakelijke mediation. Mediation is op vrijwillige basis en is bedoeld om ervoor te zorgen dat u samen tot een oplossing komt. Een mediator is onpartijdig en neemt zelf geen beslissingen.

Tijdens de mediation kunt u afspreken dat u bepaalde personen en bedrijven niet benadert of betaalt uw nieuwe werkgever uw oude werkgever een vergoeding. Op deze manier kunt u alsnog voor een nieuwe werkgever gaan werken. Ook hier is het handig om de afspraken schriftelijk vast te leggen, dat doet de mediator.

Naar de rechter

Als mediation niet lukt of geen optie is, kunt altijd naar de rechter stappen. Daarvoor dient u een procedure te beginnen bij de kantonrechter, dit kan ook voordat u ontslag neemt. U kunt de rechter vragen het concurrentiebeding ongedaan te maken of aan te passen zodat deze minder uitgebreid is. De rechter kan een eventuele boete van uw werkgever ook verminderen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

concurrentiebeding

Veel gelezen artikelen

Bel nu