Als werkgever optreden tegen een overtreding van het concurrentiebeding?Vragen? Bel ons: 085 5000 202

Het concurrentiebeding en de werkgever

Als werkgever kan het ontzettend belangrijk zijn dat uw ex-werknemers niet zomaar naar een ander (concurrerend) bedrijf over kunnen stappen. Hierbij gaat het voornamelijk om het beschermen van gevoelige informatie en om te voorkomen dat de kennis en ervaring van de (ex-)werknemer ten voordele komen van een concurrent. Met het overeenkomen van een concurrentiebeding bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst kan je als werkgever voorkomen dat jouw werknemers zomaar kunnen overstappen naar een ander bedrijf. Voorbeelden van beperkingen zijn plaats, tijd, functie en directe concurrentie.

Gevolgen overtreding concurrentiebeding door (ex-)werknemer

Overtreding van het beding zou normaal wanprestatie opleveren waarmee schadevergoeding kan worden gevorderd. Dit is echter moeilijk, aangezien de schade opgelopen door de overtreding niet makkelijk te bewijzen is. Daarom is het verstandig om in het concurrentiebeding een boete van een bepaald bedrag op te nemen. Deze kan worden opgeëist zonder dat de schade berekend en bewezen hoeft te worden. Ook als er nog geen rechter aan te pas is gekomen, verbeurt de werknemer de boetes. Het bedrag van de boete kan wel worden gematigd door de rechter.

Wanneer naar de rechter?

Op het moment dat de betaling van de boete door de (ex-)werknemer uitblijft, is het verstandig om een zaak te starten. Hierbij is het erg belangrijk om een advocaat in te schakelen. Er kunnen twee verschillende vorderingen worden ingesteld:

  • betaling van de boete, indien niet mogelijk; beslaglegging
  • verbod op straffe van dwangsom: de rechter kan een dwangsom opleggen bij overtreden van het concurrentiebeding. Omdat het een executoriale titel betreft, mag beslag worden gelegd zonder tussenkomst van een rechter.

Voordat je naar de rechter stapt is het van belang om de geldigheid van het concurrentiebeding te controleren en te kijken of een gunstige uitkomst van de procedure wel denkbaar is. Het is van groot belang om hierover juridisch advies te verkrijgen.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn.
Je zult dit zien in de prijsindicaties die je ontvangt van verschillende advocaten. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de rechtshulp kosten. Voor meer vragen hierover kan je altijd bij ons terecht.


Direct op zoek naar een advocaat die jou helpt bij een overtreding van het concurrentiebeding?

Plaats gratis jouw zaak!

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Concurrentiebeding advocaat vinden via Lawspot.nl

Het onafhankelijke platform Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat voor jouw specifieke zaak. Dit gaat op een makkelijke en snelle wijze. De advocaten die aangesloten zijn bij ons platform zijn allemaal gecertificeerd en zullen vertrouwelijk omgaan met jouw gegevens. Bovendien is het gebruik van Lawspot.nl gratis en brengt het geen verdere verplichtingen met zich mee. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste kan helpen.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis concurrentiebeding advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare concurrentiebeding advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?