Concurrentiebeding omzeilen

Concurrentiebeding omzeilen

Wanneer het vaststaat dat uw concurrentiebeding geldig is zijn er twee manieren waarop u deze kunt omzeilen:

  1. Het is mogelijk om met uw werkgever in overleg te gaan en proberen tot een oplossing te komen. Uw werkgever zou het concurrentiebeding dan kunnen laten vallen.
  2. Weigert u werkgever echter om uw concurrentiebeding te laten varen, kunt u ook de rechter verzoeken het concurrentiebeding buiten werking te stellen of te beperken.

Overleggen met uw werkgever

Het is niet ongebruikelijk dat werkgever en werknemer samen een oplossing vinden waardoor een concurrentiebeding toch komt te vervallen.

Werkgever wil niet verder

Denk aan de situatie waarin de werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Het is goed denkbaar dat tijdens het onderhandelen de werknemer eist dat het concurrentiebeding komt te vervallen. Het is alleen maar redelijk dat de werkgever dit toe zal staan.

Werknemer wil niet verder

Het wordt aanzienlijk lastiger wanneer de werknemer zelf ontslag wil nemen. Het kan zo zijn dat u wilt vertrekken omdat u bij een ander bedrijf meer betaald wordt.

Uw werkgever heeft u liever niet als concurrent. Hij zal waarschijnlijk het concurrentiebeding niet laten vervallen. Het is mogelijk dat de werkgever het concurrentiebeding omzet in een relatiebeding.

Relatiebeding

Een relatiebeding houdt in dat het voor de werknemer mogelijk is om bij een concurrent aan de slag te gaan. Hij mag dan geen contact hebben met klanten en andere relaties van zijn voormalige werkgever.

Afkoopsom

Een ander alternatief is dat het concurrentiebeding afgedaan wordt door middel van een afkoopsom. Deze hoeft u niet per se zelf te betalen.

Uw nieuwe werkgever kan aangeven deze afkoopsom voor u te willen betalen, dit is ten slotte ook in zijn voordeel. Deze afkoopsom biedt voldoende compensatie zijn voor uw voormalige werkgever.

Rechtstreeks overleggen

In ieder geval is het beste om het omzeilen van een concurrentiebeding rechtstreeks te overleggen met uw werkgever. Uw werkgever zal zelf ook wel inzien dat het onverstandig is om niet mee te werken. De kans dat hij hierna voor een periode een zeer ongemotiveerde werknemer zal moeten blijven betalen is namelijk groot.

Het concurrentiebeding aanvechten bij de rechter

Als het u en uw werkgever niet lukt om een oplossing te vinden, is het een alternatief om bij de rechter een verzoek in te dienen. U verzoekt dan dat het concurrentiebeding komt te vervallen.

Deze mogelijkheid kan ook worden gebruikt door uw werkgever als hij vindt dat er een geldig concurrentiebeding overtreden wordt.

Kortgedingprocedure om het concurrentiebeding te omzeilen

De gebruikelijke procedure bij een conflict met betrekking tot het omzeilen van een concurrentiebeding is een kortgedingprocedure. Deze procedure wordt gekenmerkt door zijn spoed en het voorlopige oordeel die door een rechter gegeven wordt. Dit is nog geen officiële uitspraak, maar partijen gaan vaak niet verder.

Tijdens de procedure is het aan de rechter om zowel de belangen van de werkgever als die van de werknemer af te wegen. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer zijn argumenten te verzinnen met betrekking tot het omzeilen van het concurrentiebeding.

Argumenten voor de werkgever:

  • Het initiatief om het contract op te zeggen lag niet bij mij maar bij de werknemer;
  • De werknemer in kwestie heeft zo’n cruciale rol binnen mijn bedrijf gespeeld en zo’n belangrijke functie vervuld. Hij weet te veel over mijn onderneming en kan door het omzeilen van het concurrentiebeding klanten van mij stelen;
  • In deze specifieke werknemer heb ik erg veel geïnvesteerd en dit zou concurrenten een oneerlijk voordeel geven;
  • De werknemer heeft enorm veel ervaring, kennis en vaardigheden ontwikkeld terwijl hij voor mij werkzaam was;
  • Het is nog erg kortgeleden dat het concurrentiebeding van kracht is geworden of deze verlengd is en hiervan had de werknemer zich beter bewust kunnen en moeten zijn toen hij het contract tekende.

Argumenten voor de werknemer:

  • Het initiatief om het contract op te zeggen lag niet bij mij maar bij de werkgever. Ik word op oneerlijke wijze belemmerd van een potentiële baan bij een ander bedrijf;
  • Het is onmogelijk voor een concurrent om voordeel te halen uit de werkervaring of kennis die ik opgedaan kan hebben bij mijn huidige werknemer omdat ik hier nog maar zo kort werk;
  • Het is bij een andere potentiële werkgever veel beter voor mij om mijn potentie te realiseren en verder te groeien binnen dat bedrijf en die positie dan bij mijn huidige werknemer. Het zou oneerlijk zijn van mijn huidige werknemer om mij hiervan te weerhouden.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

concurrentiebeding omzeilen

Veel gelezen artikelen

Bel nu